Veszprém bemutatkozása Nyitrán
2013. október 09. szerda, 01:44 Nemzetközi kapcsolatok

A partnervárosban a királynék városa volt fókuszban

Szeptember 27–29. között Veszprém kapott bemutatkozási lehetőséget szlovák partner-városában, Nyitrán, a „Sister Cities Days” rendezvényen. Veszprém és Nyitra városa 2013. február 9-én erősítette meg hivatalosan baráti kapcsolatát, ami a két várost már régóta jellemezte. A partnervárosi szerződést a két város polgármestere, Jozef Dvonc és Porga Gyula Veszprémben, a Dubniczay-Palotában írta alá. Nyitrának Veszprém a tizedik partnervárosa. Az együttműködés célja a két város egyetemei, iskolái, kulturális- és sportegyesületei közötti kapcsolatépítés, a turisztikai lehetőségek kiépítése, egymás jó gyakorlatainak bemutatása és a tapasztalatcsere a városok között.

Nyitra 2013. szeptember 27–29. között második alkalommal rendezte meg a „Sister Cities Days” elnevezésű testvérvárosi napokat a város legnagyobb fesztiválja, a Nyitra Színházi Fesztivál (Festival Divadelná Nitra) keretében. Idén a királynék városa volt a középpontban.

A tavalyi, első rendezvény során színházi és zenei csoportokat, kézműveseket, kiállítókat hívtak meg Nyitra testvérvárosaiból, hogy a lakosok megismerjék kultúrájukat zenéjükön, bor- és gasztronómiai kínálatukon keresztül. Az idei évtől kezdődően évente egy partnerváros bemutatására koncentrálnak.

2013 nyarán Nyitra Város Önkormányzata kérte fel Veszprémet, hogy mutatkozzon be a nyitraiak számára a rendezvényen. Városunkból a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. (Tourinform Veszprém) két munkatársa vett részt kiállítóként az eseményen, mivel a hosszú távú turisztikai együttműködés igénye is megfogalmazódott a városok között.

Az Andrej Bagar Színház előtti Svätoplukovo téren zajlott a kiállítás szeptember utolsó hétvégéjén. A központi színpadon zenés-táncos produkciók szórakoztatták a közönséget, a felállított standokon kirakodóvásár várta a látogatókat, itt kapott helyet Veszprém standja is. A városunkat bemutató kiadványok mellett számos szóróajándékot (lufit, tollat, nyakpántot, plakátot) adtak át a veszprémiek a látogatóknak, emellett koronahajtogatásra is lehetőség nyílt. A Nyitrai Turisztikai Információs Központ (NISYS) idén ünnepli 20. születésnapját, természetesen az ő standjuk is helyet kapott a vásáron, így lehetőség nyílt a turisztikai szakemberek közötti kapcsolatépítésre is.

Veszprémből két zenei formáció mutatta be tudását a Snétberger Zenei Tehetség Központból: a Bogdán Norbert Trió és az Uher Bálint Jazz Trió adott hangulatos koncertet a város sétálóutcáján található színvonalas étteremben, valamint a Piano Café-ban.

A négycsillagos Hotel Capital halljában Ladányi Tamás asztrofotós tizenkét, Veszprémről és környékéről készített gyönyörű fotóját láthatják az érdeklődők. A kiállítás egy hónapon át tekinthető meg.

Nyitra és Veszprém történelme számos ponton összefonódik, a Veszprémbe készülő Gizella királyné is megpihent Nyitra városában és kápolnát is építtetett ott. Mindkét város történelmi város, kulturális központ, így az egymás felé irányuló turizmusban is potenciál rejlik, érdemes erősíteni ezt az együttműködési területet.

A Veszprémi Petőfi Színház és az Andrej Bagar Színház között már megtörténtek az első diplomáciai lépések, mindkét fél nyitott a közös gondolkodásra. Ján Gresso, a nyitrai színház direktora örömmel fogadta el az Oberfrank Pál igazgató úr által küldött ajándékot, s jelezte együttműködési szándékát a veszprémi Petőfi Színházzal.

A veszprémi vendégek idegenvezetővel megtekintették a várost, a Nyitrai Várat és a Szent Emmeram Székesegyházat.

Forrás: Tourinform