Nemzetközi Ifjúsági Találkozó Veszprémben
2013. július 30. kedd, 23:00 Nemzetközi kapcsolatok

Európa a nemzetek közössége, az általuk képviselt értékek közössége. Mindannyiunk érdeke e sokszínűség megismerése.

Az 1996-ban alapított Európai Városok Szövetsége 2001 után másodszor tartja Veszprémben a Nemzetközi Ifjúsági Találkozóját. A résztvevők szerdán a városházán jártak, ahol Porga Gyula fogadta őket.

A polgármester a találkozót megelőző sajtótájékoztatón kifejtette, Európa a nemzetek közössége, az általuk képviselt értékek közössége. Az ifjúsági találkozón a fiatalokon keresztül próbálják a nemzetek kultúráját, Európa sokszínűségét közelebb hozni egymáshoz.

Az Európai Városok Szövetsége Nemzetközi Ifjúsági Találkozóján a tíz ország száz középiskolása vesz részt. A szövetséghez tartozó városok képviselői mellett Veszprém két testvérvárosát is meghívták a július 28 – augusztus 8. közötti találkozóra.

A fiatalok tartalmas napokat töltenek Veszprémben és környékén, a programok a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti kérdéseihez kapcsolódnak, tájékoztatott Janzsó Ádám, a Veszprémi Ifjúsági Ház vezetője. Kifejtette, az itt töltött idő nem csak nyaralás, sokat tesznek azért, hogy a fiatalok kompetenciája is fejlődjön. A résztvevők különböző műhelymunkák, közös alkotások, közösségépítő módszerek, szituációs játékok, fórumbeszélgetések során ismerkedhetnek meg egymás kultúrájával, az európai döntéshozatali rendszerrel.

Az első napok benyomásai rendkívül kedvezőek voltak a németországi Charlotte Ries számára. Azt tapasztalta: a szervezők mindet elkövetnek azért, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. 

Forrás: Napló-Online.hu
(Fotó: Penovác K.)