Kaput nyitnak egymásnak
2014. január 27. hétfő, 17:01 Nemzetközi kapcsolatok

A gazdasági kapcsolatok erősítése mellett egy testvérvárosi együttműködés előkészítése is szerepelt a Veszprémben járt mongol delegáció céljai között.

A mongol-magyar diplomáciai és gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében, az ÖKOPolisz klaszter meghívására mongol delegáció látogatott Veszprémbe. Ittlétük alatt cégeket, intézményeket is meglátogattak. Hétfőn találkoztak Porga Gyula polgármesterrel, a megbeszélést személyesen tisztelte meg Tugsjargal Gandi, Mongólia budapesti nagykövete.

 
Tugsjargal Gandi, Mongólia budapesti nagykövete

Az eszmecserét követő sajtótájékoztatón Porga Gyula arról számolt be, hogy az együttműködés lehetséges kereteiről tárgyaltak. A gazdasági kapcsolatok mellett Darkhan várossal megkezdték a testvérvárosi megállapodás előkészítését. Chimedtseren Tsendsuren, a darhani képviselőtestület elnökének reményei szerint az 1970-80-as években meglévő, s aztán megfeneklett gazdasági, kulturális kapcsolatokat sikerül magasabb szintre emelni.

 
Chimedtseren Tsendsuren

Úgy vélte, minden szinten tudnak együttműködni velünk. Hazánk betöltheti Mongólia számára az európai kapu szerepét, ugyanezt kínálják számunkra Ázsiában.

 
Porga Gyula

Tugsjargal Gandi hangsúlyozta, a két ország története sok ponton közös. A fórummal azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi, 15 százalékos gazdasági fejlődésük ne törjön meg, ehhez hazája partnereket, technológiákat keres.

A magyarokban jó partnerre lelhetnek. Choijamts Bolormaa, a Global Talk Co. Ltd. tulajdonosa és Mészáros István, a Mészáros-Kő Kft. üzleti lehetőségekről számoltak be. Ők már együtt dolgoznak Ulanbatorban.

Forrás: Napló-Online
(Kép: Penovác Károly)