A legkevesebb a legtöbb
2014. július 21. hétfő, 09:05 Nemzetközi kapcsolatok

A VeszprémFest zenei programjához csatlakozva ünnepi kiállítást nyitottak meg szombaton a Vass László Gyűjteményben Maximal Minimal Works címmel.

Hollandiában hosszú múlttal rendelkezik az absztrakt művészet, melynek kibontakozása a De Stijl mozgalomhoz köthető, amelyet 1917-ben hoztak létre Amszterdamban. A De Stijl egyben egy folyóirat címe is volt, amelyet Theo van Doesburg festő, desinger, író és műkritikus hozott létre az alkotói csoport munkáinak és nézeteinek propagálására. A mozgalom a végtelen egyszerűséget és absztrakciót részesítette előnyben az építészetben, festészetben, dizájnban egyaránt, jellemzően egyenes függőleges és vízszintes vonalakat, téglalapokat használtak. Az absztrakt művészet nem történetet mesél el, hanem konfrontálódik, érzelmeket vált ki. 

 
Hegyeshalmi László

Az első világháború után létrejött művészeti ágazat a mai napig él. Bob Bonies ennek az irányzatnak a követője, aki a saját módján folytatja a hagyományokat. Az alkotó Veszprémben látható tizennégy műve egy önálló világot tár elénk – fogalmazott Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítás kurátora. 

 

Porga Gyula

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kifejtette: az év ezen szakaszában hozzánk érkező ismerőseink gyakran mondják nekünk: mázlisták vagyunk, amiért ilyen városban élhetünk, elég csupán az örökségünket ápolgatni, „és akkor nagy hibát nem követhetünk el”. Mi azonban többet szeretnénk ezzel, élettel akarjuk megtölteni az ódon épületeket. Ehhez nem elég a tégla meg a falak, ehhez kultúra kell, amit szintén elődeinktől örököltünk. A művészeteken keresztül tudjuk élhetővé tenni a várost, és ehhez jó eszközök az ilyen találkozások – fogalmazott a polgármester. 

 
Gajus Scheltema

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete emlékeztetett: Bob Bonies műveit most harmadszor állítják ki Magyarországon, korábban két csoportos tárlaton mutatták be az alkotásait, most pedig itt, Veszprémben egyéni kiállítást is kapott – ez is jelzi, hogy  a magyar műkedvelők különösen nyitottak a holland művészek iránt. A nagykövet szerint fontos párbeszéd alakult ki a két ország és azok művészei között.

 
Bob Bonies (b)

Forrás: Vehír.hu