Európai városok fiataljai a városházán
2014. augusztus 15. péntek, 09:10 Nemzetközi kapcsolatok

Az Európai Városok Szövetsége nyári táborában résztvevő külföldi diákokat fogadta a városházán Porga Gyula polgármester csütörtök délután.

A jelenlévőket elsőként Szalay Zsolt, a Bakony-Balaton Ifjúságáért Alapítvány elnöke köszöntötte, majd Porga Gyula szólt a mintegy félszáz fiatalhoz. A polgármester a város múltjával kapcsolatban elmondta, Veszprém mindig kiemelkedő szerepet töltött be az ország történetében. A jelenlegi viszonyokkal kapcsolatban ismertette, emelkedő népességszám jellemzi a megyeszékhelyet és büszkék lehetünk arra is, hogy a nagy városaink közül itt a legmagasabb a diplomával rendelkezők aránya, illetve kihangsúlyozta a mindössze négy százalék alatti munkanélküliséget.

 

Porga Gyula

Egy frissen napvilágot látott kutatást ismertetve a polgármester elmondta, a járás fejlettségét tekintve országosan a 8. helyen áll Veszprém, ez hat hellyel jobb, mint 2007-ben volt. Rámutatott, a város gazdasági gerincét a kis- és középvállalkozások jelentik, valamint a Pannon Egyetemmel kötött együttműködés is ezt segíti.

Porga Gyula emlékeztetett, az előző uniós pénzügyi ciklusban mintegy 10 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések Veszprémben, úgy mint a belváros rehabilitációja, vagy a Kolostorok és kertek projekt. 

Veszprém földrajzi adottságiról beszélve rámutatott, városunk a legmagasabban fekvő nagy városok közé tartozik Magyarországon, ezzel együtt a településen belüli szintkülönbség is itt a legtöbb, ennek ellenére fokozatosan nő a kerékpárt használók száma, ezt segíti a 10 kilométer hosszan kiépített kerékpár út is.

Az előadást követően a szlovák, szlovén, cseh és erdélyi delegációk képviselői ajándékot vehettek át a város első emberétől, akinek szavaira mindvégig nagyon figyeltek, hiszen egy későbbi kvízjáték során ismét előtérbe kerülhetnek az elhangzottak. 

Forrás: Vehír.hu