Nemzetközi találkozó Püttlingenben
2014. szeptember 13. szombat, 07:57 Nemzetközi kapcsolatok

Az Európai Városok Szövetsége Nemzetközi Ifjúsági találkozóját 2014. augusztus 1424-e között a németországi Püttlingenben rendezték meg.

E programsorozatban a városszövetség valamennyi tagját (Seftenberg-Németország, Saint Michel sur Orge-Franciaország, Nowa Sól-Lengyelország,Zamberk-Csehország, Fresagrandinaria-Olaszország, Veszprém-Magyarország) képviselte városonként 8-10 diákból és 2 kísérőből álló csoport. A veszprémi csoportot két pedagógus, Kovács Gyöngyi (Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Általános Iskola) és Kurucz Tamás (Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola) kísérte és segítette.

A résztvevők az első napon Schengenbe, majd Luxembourgba látogattak el. Sok hasznos és értékes információt szerezhettek Schengenről. Esti programjukat Püttlingen városközpontjában töltötték a városi fesztiválon. Másnap a gyerekek különböző ügyességi játékokban vehettek részt, kialakultak a nagy barátságok, baráti társaságok a táborban. A második naptól elkezdődött a különböző országokból érkezett diákcsoportok bemutatkozása – prezentációk és zenés és táncos produkciók segítségével közelebbről megismerhették egymás kultúráját és hagyományait.

A hét számos eseményt és izgalmat tartogatott a résztvevők számára. Délelőttönként és néha délutánonként workshopok zajlottak, amelyre a gyerekeknek előre kellett jelentkezni. A lehetőségek között tánc, média, művészet, fa- és fémmegmunkálás szerepelt.

A fiatalok bepillantást nyerhettek a saarbrückeni kancellárián folyó munkába. Felejthetetlen élményt nyújtott számukra a Saar-vidék fővárosának, azaz Saarbrückennek a megismerése; eljutottak a világörökség részét képező Völklingenben található vaskohóba, majd ezt követően egy egyiptomi kiállítást tekinthettek meg. A hét legnagyobb eseményének a strasbourgi kirándulás számított, amikor az Európai Parlamentet ismerhették meg egy idegenvezető segítségével.

Szombaton a gyerekek utoljára vettek részt a délelőtti workshopokon, közös munkájukat még kicsit csiszolhatták, hogy este prezentálják azt társaiknak. A bemutatókat követően záróbeszédet mondott Martin Speicher, Püttlingen polgármestere, megköszönve mindenki munkáját, lelkesedését. A polgármester kijelentette: örömmel tapasztalta, hogy mindenki nagyon jól érezte magát a tábor ideje alatt, és abban bízik, hogy élményekkel gazdagon, akár életre szóló barátságokkal tér majd haza.

Forrás: Vehír.hu