Gyümölcsöző spanyol kapcsolatok
2015. január 29. csütörtök, 00:35 Nemzetközi kapcsolatok

Spanyolország magyarországi nagykövete, José Ángel López Jorrín Veszprémbe látogatott szerdán. Mint mondta, fontos számára, hogy megismerkedjen a vidéki Magyarországgal is.

 
José Ángel López Jorrín és Porga Gyula

A tavaly nyáron hivatalba lépő nagykövetet Porga Gyula köszöntötte a városházán, majd együttműködési lehetőségekről tartottak párbeszédet a polgármester irodájában. A jó hangulatú eszmecserét követően a sajtó jelenlétében Porga Gyula elmondta: José Ángel López Jorrín azokat a településeket keresi fel, ahol spanyol nyelvű oktatás folyik.

 

A beszélgetés folyamán megállapodtak, hogy a jövőben szorosabb együttműködés szükséges a nagykövetség és Veszprém között egyebek mellett a kultúra, az oktatás, illetve a gazdaság területén egyaránt, illetve a jövőben egy spanyol hetet is szerveznének közösen. 

José Ángel López Jorrín mindenek előtt megköszönte a meleg fogadtatást. Újságírói kérdésre reagálva a beszélgetést gyümölcsözőnek nevezte. Elmondása szerint fontos, hogy kilépjen Budapestről, és megismerje az országot. Célja, hogy minél többen megismerjék a spanyol kultúrát. Megemlítette még, hogy hosszú távú szoros együttműködésben bízik városunkkal. 

 

A nagykövet a Vetési gimnáziumban folytatta látogatását, ahol az Egy angyal Budapesten című kiállítás megnyitóján vett részt, amely a Spanyol Nagykövetség szerepét mutatja be a Holokauszt idején. A magyarországi spanyol nagykövet 1944. április 5-én elhagyta Budapestet és Ángel Sanz Briz ügyvivőként vezette tovább a követséget, aki nemcsak a spanyol oltalom alatt álló embereknek segített. Tevékenysége során elérte, hogy kétszáz szefárd származású, ezért spanyolnak minősülő zsidó spanyol követségi védelmet kapjon.

Később az engedélyezett kétszáz főt először kétszáz családra módosította, majd e családoknak a számát megsokszorozta, de a kiállított útlevelek és oltalomlevelek számozása sosem haladta meg a 200-as határszámot. Mindezeken túl közel kétezer oltalomlevelet állított ki azon személyeknek, akiknek - beismerésük szerint - rokonai élnek Spanyolországban. Ángel Sanz Briz ezen tetteinek állít emléket a kiállítás. 

José Ángel López Jorrín veszprémi programja végén ellátogatott az MKB Veszprém játékosaihoz, akik közül több spanyol származású. 

Forrás: Vehír.hu