Bottropi diákok Veszprémben
2015. március 26. csütörtök, 06:21 Nemzetközi kapcsolatok

A németországi testvérváros diákjait Porga Gyula fogadta szerda reggel a Városházán.

A Lovassy gimnázium angol nyelvű diákcsere-programjának köszönhetően a bottropi Vestisches Gymnasium tanulói idén is ellátogattak Veszprémbe. Szeptemberben a magyar diákok jártak Németországban.

A 16 éves bottropi diákok családoknál szálltak meg. Pár napos ittlétük alatt veszprémi és környékbeli nevezetességekkel ismerkedtek meg, de ellátogattak a fővárosba is. Szerda reggel Porga Gyula polgármester fogadta őket a Városházán, aki a város jelenéről beszélt nekik. Szó esett a város kulturális gazdagságáról, az állatkertről, híres veszprémiekről, a kézilabdázóinkról, és az atlétikai klubról is. Kiemelte: a városban a veszprémi összetartó közösségre a legbüszkébb.

A diákok kérdezhettek is a polgármestertől. Egyiküket a Veszprém és Bottrop közti testvérkapcsolat érdekelte. Porga Gyula kifejtette, hogy a két város 1988-ban kötötte meg a testvérvárosi kapcsolatot, ami akkoriban azért számított különlegesnek, mert Magyarország akkor még a keleti blokkhoz tartozott, Bottrop pedig egy nyugat-németországi város volt. A partnerkapcsolat alapja először egy veszprémi székhelyű és egy bottropi bányavállalat szakmai kapcsolata volt, ami később annyira erősnek bizonyult, hogy a város vezetői is megállapodtak abban: összekapcsolják jövőjüket.

​A 119 000 lakosú Bottrop a szénbányák mellett textil- és mechanikai eszközök gyártásáról, valamint kémiai anyagok és kátrány előállításáról volt nevezetes. Bottrop napjainkban rendelkezik a világ leghosszabb elágazás nélküli autópálya-szakaszával, ezért sok nagy sebességű jármű tesztelése folyik a városban. A város egyik jelképének számít a hatalmas tetraéder, amely szénbányák törmelékeiből készült, 50 méter magas. A város másik nevezetessége Németország egyik legnagyobb vidámparkja, a Movie Park Germany. Bottrop szintén híres még a hatalmas fedett pályás sípályáról, az Alpincenterről.

 

Bottrop

Porga Gyula elmondta: május elején a bottropi polgármester érkezik Veszprémbe, akivel a tervek szerint egy újabb baráti záradékot kötnek, megerősítendő a két város közti kapcsolatot.

Forrás: Vehír.hu


.