Gladsaxe-­ból érkezett delegáció
2015. május 08. péntek, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

Közös tanácskozáson vettek részt a város vezetői Veszprém dán testvérvárosából, Gladsaxe-­ból érkező delegáció tagjaival.

A testvérvárosi együttműködés egyik célja, hogy a városok jó gyakorlatokat sajátítsanak el, egymás példáján keresztül hasznos tapasztalatokkal gazdagodjanak.

A csütörtöki tanácskozáson a várost Porga Gyula polgármester, Mohos Gábor jegyző és Józsa Tamás, a polgármesteri kabinet vezetője képviselte.

Porga Gyula bemutatta a közelmúltban történt fejlesztéseket, a jelenlegi beruházásokat. A dán delegáció tagjai megismerkedhettek a belvárosi rehabilitáció fontosabb elemeivel, Veszprém közösségiközlekedés­fejlesztésének koncepciójával, a városszerkezet sajátosságaival. Gladsaxe képviselői kiemelték, tapasztalatuk szerint sokat fejlődött Veszprém a legutóbbi, négy évvel ezelőtti látogatásukhoz képest, számos hasonlóságot fedeztek fel a két város fejlesztési politikájában. Elmondták, hogy Gladsaxe elnyerte Dániában a legintenzívebben fejlődő város címet, amelyben kiemelt szerepe van klímatörekvésüknek és energiahatékony megoldásaik alkalmazásának.

A városvezetők egyetértettek abban, a fejlesztések sikerességéhez szükséges az uniós források hatékony felhasználása.

Veszprém és Gladsaxe városfejlesztési stratégiájában számos hasonlóság van, ilyen elem a kerékpárutak intenzív fejlesztése és a közösségi közlekedés tudatosabb használata. A találkozó után a delegáció tagjai megismerkedtek Veszprém kulturális és történelmi nevezetességeivel.

Forrás: Napló-Online.hu