Dán testvérvárosi vendégek Veszprémben
2015. október 05. hétfő, 05:59 Nemzetközi kapcsolatok

Szerdán érkeztek, és keddig maradnak a Gladsaxeból érkező baráti társaság tagjai Magyarországon. Porga Gyula péntek délelőtt fogadta őket a veszprémi városházán.

A huszonnyolc fős baráti társaság tagjai ittlétük alatt Veszprém megyei és a város környéki nevezetességeket is felkeresték. Péntek délelőtt Porga Gyula polgármester fogadta őket a városházán, aki a város gazdaságáról, a helyi politikáról és a turizmusról tartott prezentációt. Szó esett a város jövőjéről is, amiről elmondta, hogy az önkormányzat elsősorban továbbra is a tradíciókra és a hagyományokra kívánja alapozni a városvezetést. Az utóbbi évek fejlesztéseiről kiderült, hogy Veszprém különösen sikeres az uniós források lehívásában, országos átlagban benne van a legtöbb támogatást elnyerő legjobb nyolc város között.

A baráti társaság tagjai kérdeztek is a polgármestertől. A vendégeket főleg a helyi politika, a fesztiválok, a kultúra és a veszprémi migránskérdés foglalkoztatta. Porga Gyula válaszaiban kifejtette, hogy van még mit tanulni a dánoktól, ugyanis ott jóval több a közéleti szerepet vállaló nő, mint Magyarországon, ám Veszprém még így is az országos átlag felett van az önkormányzati képviselőket illetően, ugyanis a testület egyharmada nő.

A migránskérdésről elmondta, hogy Veszprém nem szerepel a menekültek fő útvonalai közt, de előfordul, hogy alkalomadtán néhányan a városba tévednek. A polgármester a kultúráról beszélve emelte ki, hogy a lakosságszámra vetítve kiemelkedően sok kulturális programot tudunk felmutatni. A helyi turizmusra elmondása szerint rendkívül büszkre, ugyanis szerinte van mit mutatni az ideérkezőknek.

Gladsaxe – A város a székhelye a Gladsaxe nevű községnek, melyhez Magyarországtól eltérően – több település tartozik. Ezek Dánia legalsó szintű helyi önkormányzattal rendelkező közigazgatási egységei, melyből országszerte 98 létezik. A községek átlagos népessége 55 ezer fő, a Gladsaxe lakosainak száma 63 ezer. Területe mintegy 25 négyzetkilométer. A dániai település 1973 óta testvérvárosa Veszprémnek.

Forrás: Vehír.hu