Veszprémi fiatalok Franciaországban
2015. október 14. szerda, 23:20 Nemzetközi kapcsolatok

Nyolc veszprémi középiskolás diák és két kísérőtanáruk tölthetett tíz felejthetetlen napot Franciaországban az Európai Városok Szövetségének Nemzetközi Ifjúsági Találkozóján.

Ezeknek a találkozóknak évtizedes hagyománya van, a diákok évente cserélődnek, de a találkozók hangulata és hasznossága mindig kiemelkedő. A nemzetközi táborok során nem csak a diákok között alakulhatnak ki országokon átívelő barátságok, hanem a kísérőtanárok között is.

A 2015. augusztus 14-én kezdődő nemzetközi tábor idei helyszíne a Párizs melletti Saint-Michel-sur-Orge városa volt. A francia önkéntes szervezők gazdag programot állítottak össze a táborlakók számára.

A szórakozás mellett a sportrendezvények, a buszos kirándulások, a műhelymunkák és a nemzeti estek adtak lehetőséget egymás jobb megismerésére. A magyar nemzeti esten mind a nyolc diák aktívan működött közre a magyar néptáncok és dalok előadásában.

A műhelymunkák a nemzetek bemutatkozását segítették és a búcsúesthez szolgáltatták a programot, a tábor melletti konyhán pedig francia süteményeket süthettek.

A tolerancia témakörében üvegfestményt készített minden város csapata.

A színjátszókör némajáték keretében adott elő a búcsúesten egy tanmesét az elfogadás fontosságáról egy család életében, ahol váratlanul felbukkan egy színes bőrű udvarló.

Francia dalokkal és sanzonokkal készült a búcsúestre német, olasz cseh és francia társaikkal együtt a magyar csapat több tagja is. A filmes műhelyt is segítette magyar csapattag, itt a tábori életről készült videofilmet készítettek és mutattak be.

A hulladékokból kiválón megszólaló ütős hangszer is készíthető. Ezt az érdekes tényt is felfedezhették a nemzetközi tábor résztvevői. A búcsúest lezárásaként mindenki megtapasztalhatta ezt az újszerű hangzásvilágot.

Forrás: Városháza