A belga és görög nagykövet látogatása Veszprémben
2016. március 10. csütörtök, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

A Frankofón hónap alkalmából március 9-én Veszprémbe látogatott Marie-France André belga és Dimitris Yannakakis görög nagykövet. Látogatásuk során találkoztak, és személyes beszélgetésen vettek részt Porga Gyula polgármesterrel is.

 
Porga Gyula,  Dimitris Yannakakis és Marie-France André

A két európai nemzet magyarországi nagykövete egyaránt tagja a frankofón nagykövetek baráti társaságának. Márciusban, a Frankofón hónap alkalmával az ország olyan városaiba látogatnak el, ahol élénk a francia nyelv és kultúra iránti érdeklődés. A látogatás célja a frankofón kultúra ápolása, valamint a nemzetek közti baráti kapcsolatok erősítése.

A találkozó során Porga Gyula ismertette Veszprém gazdag kulturális és történelmi örökségét, valamint kitért a város húzóágazatának számító turizmusra és a nemzetközi hírű fesztiválokra.

A történelmi és kulturális témák mellett a beszélgetésen szó esett Veszprém gazdasági helyzetéről, az itt működő vállalkozások összetételéről és fő profiljáról, valamint egyetemi városként az oktatás helyzetéről.

Veszprém 1990 óta testvérvárosi kapcsolatot ápol Ottignies-Louvain-la-Neuve belgiumi településsel. Porga Gyula beszélt a nagyköveteknek a kapcsolat kialakulásáról és a két város együttműködéséről.

A találkozó végeztével mindkét nagykövet, Marie-France André és Dimitris Yannakakis egyaránt jelezte, hogy bár először jártak a királynék városában, később szeretnének újból ellátogatni Veszprémbe.

A nap további részében a delegáció a Vetési gimnáziumba is ellátogatott, ahol a Frankofón hónap alkalmából szervezett programokon vettek részt.

Veszprém.hu