Kínai delegáció látogatott Veszprémbe
2016. április 18. hétfő, 14:54 Nemzetközi kapcsolatok

Több éve tartó aktív partnerkapcsolat áll fenn Veszprém és a kínai Ningbo városok között.

Péntek délelőtt a két város vezetői, valamint delegáltjai közös tanácskozáson vettek részt a városházán. A találkozón bemutatták egymásnak gazdasági és turisztikai értékeiket, valamint a közelmúlt jelentős fejlesztéseit, továbbá kitértek a két város közti együttműködési lehetőségekre is.

A találkozón Brányi Mária, Veszprém város alpolgármestere köszöntötte a partnerváros delegációjának tagjait, és rövid előadás keretében bemutatta Veszprém történelmét és kulturális értékeit.

Az alpolgármester külön kitért arra, hogy a XXI. század igényeinek megfelelően, Veszprémben milyen városfejlesztési projekteket hajtottak végre kulturális, szociális és infrastrukturális téren. Továbbá beszélt az olyan nemzetközileg is ismert fesztiválokról, mint a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál és az Auer Fesztivál, amelyek minden évben számos hazai és külföldi turistát vonzanak Veszprémbe.

Wang Renzhou, Ningbo alpolgármestere elmondta, hogy városuk – köszönhetően a fejlett iparnak és tengerparti fekvése révén forgalmas kikötőjének – a negyedik leggazdagabb kínai város. A turizmus szempontjából kiemelt jelentősége van a közeli hegyvidéknek és a tengernek, amelyeknek köszönhetően több millió turistát fogadnak évente.

Az alpolgármester elmondta, hogy a jövőben szeretnének előrelépni a környezet-tudatos fejlesztések területén, ezért több olyan megoldást keresnek, amelyek bevezetésével fejlődhetnek ezen a területen is.

A találkozón Dr. Temesvári Balázs a VKSZ Zrt. vezérigazgatója bemutatta a kínai vendégeknek, hogy Veszprémben milyen eljárásokat alkalmaznak a megújuló energia felhasználása kapcsán, továbbá kitért a közeljövőben tervezett fejlesztésekre, elsősorban az energiagazdálkodás és közlekedés területét érintve.

A két város képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben még szorosabb együttműködés alakulhat ki kereskedelmi és turisztikai területeken a két térség között.

A kínai vendégek a találkozót követően ízelítőt kaptak a magyar gasztronómiából egy közös ebéd keretében, ezt követően pedig megtekintették Veszprém legismertebb nevezetességeit és zöldberuházásait.

Veszprém.hu