Szakmai konferencia Tarnówban
2017. július 09. vasárnap, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

A projekt címe: „Európai vagyok – én alakítom a valóságot magam körül”

A projekt vezetője: Tarnów, Lengyelország
Projektpartnerek: Veszprém, Kiskőrös (Magyarország), Sepsiszentgyörgy (Románia)
Projekt ága: Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel
Intézkedés 2.1: Testvérváros-program


Tarnów számos európai testvértelepüléssel rendelkezik, melyek delegációi a jeles események, hivatalos évfordulók, megemlékezések alkalmával Lengyelországba látogatnak. Különösen a magyar városokkal, Veszpémmel és Kiskőrössel szoros az együttműködés és az olyan kezdeményezések, mint a Kárpáti Futárok Versenye (Carpathian Couriers Race), amely még inkább összehozza őket, bizonyítja a köztük lévő kötelék szorosságát és egyediségét.

2017-ben az önkormányzatok szeretnék még inkább szakmaivá tenni az együttműködést és lehetővé tenni polgáraik számára a partneri kapcsolatokban való részvételt. Ezért egy háromnapos konferencia került megrendezésre melynek központi témája a belváros megújítása és megfiatalítása volt, s mely területen a három másik uniós résztvevő: Veszprém, Kiskőrös és Sepsiszentgyörgy is elkötelezett, hogy olyan módon fiatalítsa meg a városközpontját, hogy az minden korosztály számára megfelelő legyen.

A három partneren kívül szlovák és ukrán résztvevők is jelen voltak a konferencián, mint a testvérvárosi találkozók rendszeres résztvevői.

(Nagyobb méret a képre kattintva)    

A Tarnów részéről önkormányzati képviselők (Városfejlesztési iroda, Nemzetközi Kapcsolatok, Polgármesteri Kabinet), a Rada Seniorów (Idősek Tanácsa), a Młodzieżowa Rada Miejska (Ifjúsági Tanács) valamint a Project Tarnów (egy helyi diákokból álló, aktív civil szervezet) mutatta be elképzeléseit a város jövőjével kapcsolatban, illetve azt, hogy hogyan történik a kommunikáció a helyi hatóságokkal.

Hasonló módón, a cél az volt, hogy a projektben résztvevő partnerek is minél árnyaltabb csoporttal képviseljék magukat, és osszák meg gondolataikat, sikereiket és nehézségeiket, valamint tapasztalataikat a különböző korosztályok bevonásával kapcsolatban. A konferencia hangsúlyozza a résztvevő partnerek kulturális hasonlóságait, a közös Uniós értékeket, szokásokat és a közös történelmi múltat.

A konferencia keretében sor került a városok által alkalmazott revitalizációs jó gyakorlatok és az EU-finanszírozott projektek bemutatására is. Az előadások és a konferencia értékelése angol nyelven elérhetőek.

A teljes konferencia videófelvétele    

Letölthető dokumentum: