Ezeréves barátságunkat ünnepeljük
2018. március 19. hétfő, 23:38 Nemzetközi kapcsolatok

Az Újra szárnyal a Fehér Sas! – Küzdelem az önálló Lengyelországért 17951918 című kiállítás megnyitójával együtt a magyarlengyel barátság hete is elkezdődött hétfő délután.

A kiállítást annak apropóján rendezte meg a Laczkó Dezső Múzeum, hogy Lengyelország száz évvel ezelőtt, az első világháborút követően, 1918-ban, 123 év után nyerte vissza államiságát.

A megtekinthető tárgyak a lengyel függetlenség kivívásának jeles eseményeit, személyeit ábrázolják, képviselik.

A megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, zászlócsúcs dísz, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot.

A tablószövegek sokoldalú ismeretanyaga, valamint a kiállítás újszerű látványelemei mind Lengyelország újkori történelemének mélyebb megismerését szolgálják.


Jerzy Snopek

– A történészek szerint Veszprém egy a 10. és 11. századok fordulóján élt Bezprym nevű lengyel hercegnek köszönheti – emlékeztetett Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete.

– A két állam alapításának idején szövődött az a nemzetközi történelemben példátlan barátság, ami a két nemzetet összeköti. Ennek bizonyítékait nemzeti legendáinkban, költőink strófáiban, történelmi dokumentumainkban is fellelhetjük, mindenek előtt azonban szívünkben, érzéseinkben és érzelmeinkben követhetjük nyomon.

Barátságunk közös kincsünk, amit ápolnunk kell, mert az egyes emberek és a társadalom szintjén is megmutatkozó rokonszenv maga a csoda.

Veszprémben és a régióban egy hétig tart majd az ünneplés, amelyre a koronát a két államfő találkozója teszi majd fel.

Snopek megjegyezte: bajban ismerszik meg az igaz barát: akkor, amikor a csillagok állása, a politikai környezet nem volt kedvező, a két nemzet akkor is számíthatott egymásra, ahogy 1848-ban vagy 1956-ban is.


Porga Gyula

– A világon nincs még egy példa arra, hogy két nemzet ilyen szoros baráti kapcsolatot ápoljon, mint a magyar és a lengyel nép – fogalmazott Porga Gyula polgármester.

– Ez a barátság a szívben köttetett, erre került pecsét 2007-ben, amikor hivatalos ünnepnappá nyilvánították a lengyel-magyar barátság napját, március 23-át.

Mi Veszprémben úgy gondoltuk, hogy egy nap kevés arra, hogy ezt a szívből jövő barátságot méltón megünnepeljük, és az is célunk volt, hogy a veszprémiek egy héten keresztül minél többször találkozhassanak ennek a gyönyörű országnak a kultúrájával, a hétköznapjaival és az ünnepeivel.

A kiállításról S. dr. Perémi Ágota beszélt. Felelevenítette a magyar és a lengyel nép történelmi kapcsolatának néhány fontosabb pillanatát.

Az Újra szárnyal a Fehér Sas című kiállítás tisztelgés egy olyan nemzet előtt, ami története során többször elszenvedte az ország csonkolásának és területi megszűnésének traumáját, a nagyhatalmak elnyomását, és mégis kivívta függetlenségét.


Rotár Krisztina, a Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusának főmunkatársa a lengyel nép történelmi hányattatásairól, az állam nem-létében is megőrzött nemzeti öntudatról beszélt. – A fehér sas végigkísérte a lengyel népet történelme során. Sokszor megsebezték, földre rogyott, de végül mindig felemelkedett – mondta.

Az ünnepségen Kiss László népzenész adott elő dalokat.


A magyar-lengyel barátság hetén vasárnapig számos rendezvényen vehetnek részt városszerte, a megnyitott kiállítást pedig augusztus 5-ig tekinthetik meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)