Lengyel–magyar két jó barát
2018. április 02. hétfő, 00:00 Nemzetközi kapcsolatok

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló hir_2018/2018_02/len-magy mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

 

 

A magyar és lengyel történelem közös vonásai, a két nép között kialakult szoros történelmi barátság tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés március 23-át a Magyar–Lengyel Barátság Napjává nyilvánította. Ennek tiszteletére a Magyar–Lengyel Barátság Napjához kapcsolódóan az ünnepi programsorozatot 2007 óta évente, felváltva rendezi egy-egy magyar, illetve lengyel város, március 23 körüli időpontban.

Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben Veszprém adhatott otthont a Magyar-Lengyel Barátság Hete rendezvénysorozatnak, amely a két ország magas rangú vezetőinek, testvárosi képviselőinek, gazdasági szereplőinek hivatalos találkozóin felül vallási és kulturális programok széles kínálatával várta a magyar és a lengyel kultúra iránt érdeklődő polgárokat.

{galeria}hir_2018/2018_02/len-magy{/galeria}
(Galéria a képre kattintva)   

A program már március 18-án elindult egy kiállítás megnyitóval, mely a lengyel, a magyar és a zsidó nemzet hőseit mutatta be képeken, majd hétfőn került sor az eseménysorozat ünnepélyes megnyitójára a Laczkó Dezső Múzeumban.

Kedden és szerdán filmvetítést, könyvbemutatót koncertet szerveztek a város különböző intézményeiben, csütörtökön pedig egy Gazdasági Konferencia vette kezdetét, ahol a két ország gazdasági és turisztikai együttműködésének jó gyakorlatairól is tájékozódhattak a résztvevők. Ugyanezen a napon délelőtt sajtónyilvánosság előtt is bemutatták az idei Carpathian Race U23-as kerékpárverseny útvonalát, részleteit.

Csütörtökön délután megkezdődött a kétnapos MagyarLengyel Testvérvárosi Konferencia, ahol téma volt a Smart City, és a Kulturális Örökség Európai Éve is.

A programsorozaton belül a két nemzet közös értékeit, történelmét bemutató filmhéttel, képzőművészeti kiállításokkal, vetélkedőkkel, valamint zenés programokkal várták az érdeklődőket, a város több pontján.

A gasztronómia szerelmeseit az együttműködő éttermek egész héten tradicionális lengyel ételekkel várták.


Pénteken kora délután katonai tiszteletadás mellett érkezett meg az Óváros térre Áder János Magyarország köztársasági elnöke, feleségével, Herczegh Anitával és Andrzej Duda Lengyelország köztársasági elnöke nejével, Agata Kornhauser-Duda-val.

A két elnök bilaterális találkozóját követően egy sajtótájékoztató keretein belül számoltak be a tárgyalás részleteiről a Városházán.

Pénteken este a köztársasági elnökök és feleségeik tiszteletére szervezett nagyszabású gálaestnek adhatott otthont a Hangvilla, ahol magyar és lengyel iskolák kórusai, zenekarai szórakoztattak.

Andrzej Duda és Áder János is beszédet mondott, kiemelve a két nemzet közötti elválaszthatatlan köteléket.

Az elnökök másnap közös, latin nyelvű misén vettek részt a Székesegyházban.

Szombaton egy családias, jó hangulatú „Konkurenciaharc” keretében a Wisla Plock és a Telekom Veszprém kézilabda csapatának szurkolói mérték össze ügyességüket az Egyetemi Sportcsarnokban.

A rendezvénysorozatban mindenki talált kedvére való kikapcsolódást nyújtó programot, a magyar és a lengyel barátság pedig tovább erősödött.

 
A Veszprém Televízió összefoglalója   
   

Veszprém.hu