Európa kulturális közösségének építése kezdődik
2018. szeptember 19. szerda, 06:00 Nemzetközi kapcsolatok

Kedd délelőtt tartották Veszprém új kulturális projektjének nyitórendezvényét. A projekt vezető partnere Veszprém Város Önkormányzata, a partnerség körében pedig észt, francia, osztrák és szlovén szervezetek találhatók. A hivatalos megnyitó keretében a projekt céljának megismerésén túl bepillantást nyerhettünk a projektben résztvevő országok kultúrájába.

„Nemcsak várost és épületeket, de közösséget is kell, hogy építsünk” - fogalmazott Porga Gyula polgármester a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” című projekt nyitórendezvényén. Akár ez is lehetne a nemzetközi kulturális partnerség szlogenje, hiszen ez a program nemcsak a helyi, de Veszprém európai közösségét is erősítheti, ugyanis a projekt öt partnerváros közreműködésével valósul meg: Ptuj (Szlovénia), Eisenstadt (Ausztria), Saumur (Franciaország), Tartu (Észtország), Veszprém (Magyarország).

Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kap a kulturális örökség európai identitást erősítő szerepe. Ennek szellemében indult útjára a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” (ENriCH) című „Európa a Polgárokért” projekt, melynek fő célja az európai szinten is jelentős helyi kulturális örökség feltárása és megőrzése, valamint az uniós ismeretek gyarapítása és népszerűsítése.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy mind Veszprémnek, mind partnervárosainknak fontos, hogy az elődeink által ránk hagyományozott gazdag kulturális örökségünket megéljük, és általuk városunkat élővé, élhetővé tegyük.

Az ENriCh pályázat elsősorban a fiatalokat vonta be a pályázat megvalósításába. A 18 hónapos együttműködés során a helyi döntéshozók és főként a fiatalok különböző témájú nemzetközi eseményeken közösen fedezik fel és értelmezik az európai kulturális örökség kifejezést.

A rendezvények nemcsak hivatalos programokból állnak majd, hanem kötetlen beszélgetésekből is, ami sokkal fontosabb a projekt sikeres megvalósításának szempontjából.

A projektben résztvevők közösen gondolkozva és javaslatokat megfogalmazva a projektpartnereknek építhetik a városok közötti kapcsolatot és tehetik pezsgőbbé a kulturális életet.

A nyitórendezvény további részében Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója mutatta be Veszprém gazdag kulturális életét, majd a projektben szereplő többi város mutatkozhatott be.

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)