Isten éltessen, Lengyelország!
2018. november 10. szombat, 22:48 Nemzetközi kapcsolatok

A lengyel függetlenség centenáriumát ünnepelték szombat este a Hangvillában ünnepi koncerttel, a meglepetést azonban Porga Gyula kapta: a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjét.

A rendezvény a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében valósult meg, amelynek elnöke, Kövesdi Hanna így vezette be az eseményt: "Veszprém sok címet birtokol: zöld város, élhető város, családbarát, gyerekbarát város. Én most szeretnék még egyet adományozni neki: Veszprém lengyelbarát város."

Hogy ez mennyire igaz, azt Jerzy Snopek, Lengyelország nagykövete rögtön bizonyította is, amikor bevallotta, milyen örömmel tért vissza városunkba a fél évvel ezelőtt megrendezett lengyel-magyar barátság hete után.

A nagykövet ezt követően beszédében felidézte: éppen ezen a napon, pontosan száv évvel ezelőtt, 1918. november 11-én, 123 évnyi hosszú várokozás után Lengyelország végre visszanyerte függetlenségét. A három megszállt államban élő honfitársak hite, akik a szüntelen asszimilációs kényszer ellenére is kitartottak nyelvük és kultúrájuk mellett, és bíztak abban, hogy megszületik a független Lengyelország, végül kifizetődött.


Jerzy Snopek

A visszaszerzett függetlenség azonban ismét hajszálon függött, amikor a szovjetek megindultak az állam ellen. A katonák hősiességének és a magyarok segítségének köszönhetően sikerült megakadályozni a kommunizmus továbbterjedését Európában, az államiság kiépítésének folyamatát azonban újra félbeszakította a II. világháború.

"A győztesek oldalán találtuk magunkat, a szuperhatalmak vezetői viszont ismét 40 év korlátozott szuverenitásra korlátoztak minket. E rossz tapasztalatok miatt vagyunk ma is érzékenyebbek a hasonló törekvésekre és segítjük barátainkat, mert úgy véljük, egy európai szuperhatalom létrejötte veszélyeztetné a nemzetek önazonosságát" - zárta gondolatait Jerzy Snopek.

"Létezik-e barátság a politikában?" – tette fel a fogas kérdést dr. Navracsics Tibor uniós biztos köszöntője elején. "Sokan tagadják – én szerencsés vagyok, mert a polgármestert és az országgyűlési képviselőt is barátomnak mondhatom. Ám az, hogy létezik-e népek között igazi barátság, amely nemzedékről nemzedékre fennmarad, az nem kérdéses: ennek legkiválóbb példája a lengyel-magyar barátság."

Ezt nemcsak Veszprém állítólag lengyel eredetű neve és az országban lépten-nyomon fellelhető emlékek bizonyítják, de az is, hogy a két nemzet közötti kapcsolatot nem szövetségként, hanem kivétel nélkül barátságként emlegetjük.

A politikában ugyanis egy szövetség mindig érdek alapú, amely valóban közel hozhat egymáshoz népeket, ám amikor ez az érdek megszűnik, az egykori szövetségesek ellenségekké is válhatnak.

A magyar–lengyel történelemben viszont nem tudunk egyetlen olyan pillanatot sem mondani, amikor egymás ellen fordultunk volna, még akkor sem, amikor a körülmények egymással szembenálló táborokba osztottak minket. Gondoljunk csak arra, amikor a lengyel-német támadás után nálunk leltek menedékre a lengyel katonák, vagy amikor 1956-ban mi kaptunk segítséget tőlük. Ez a barátság minden próbát kiállt, s a mi felelősségünk, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Porga Gyula a barátság egy újabb közös pontjára rávilágítva elmondta: 1918. november 11. jelentősége túlmutatott önmagán, hiszen a lengyelek hősiessége számunkra is példát mutatott és az elnyomás sötét óráiban gyertyalángként tartotta bennünk a reményt.

"Mert évszázados elnyomatás és megannyi szenvedés után újjászületett hamvaiból a lengyel sas, hogy a magasban szállva hirdesse minden nép számára: az elhivatottak, a mindvégig kitartók, a lélekben örökké szabadok végül kivívhatják népük szabadságát, bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet."

A lengyel-magyar barátság tehát elszakíthatatlan a szabadság eszméjétől, a lengyel-magyar barátság ügye a szabadság ügye is – fogalmazott a polgármester.

"Mi magyarok pedig büszkék lehetünk arra, hogy a lengyelek barátaink, akik soha nem hagytak cserben minket a bajban. Sorsközösségünk igazi közösséggé formált bennünket, a lengyel hősök emlékét mi is őrizzük. Isten éltesse tehét Lengyelországot, Magyarországot és a lengyel-magyar barátságot!" – zárta gondolatait.

Ennek jegyében a résztvevők Balázs János Liszt-díjas zongoraművész és a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában Chopen e-moll zongoraversenyét hallgathatták meg, Jerzy Snopek azonban egy meglepetéssel is szolgált előtte.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök döntésének értelmében a nagykövet a Lengyel Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjével tüntette ki Porga Gyulát, köszöntetet mondva a lengyel-magyar kapcsolatok elmélyítéséért tett elévülhetetlen tevékenységéért.

A nagykövet úgy fogalmazott: a polgármester nemcsak remek politikus, de nagyon jó barát is, aki számos projekt elindulását kezdeményezte és támogatta, a Veszprém és Tarnów közötti szoros kapcsolattal pedig példaértékű együttműködést valósított meg.

 

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Kovács Bálint)