Fiatalok nemzetközi projektje a kulturális örökségről
2019. május 09. csütörtök, 23:00 Nemzetközi kapcsolatok

Nemzetközi találkozót szerveztek május 10-én és 11-én Veszprémben, ahol a résztvevők Porga Gyula polgármesterrel és dr. Navracsics Tibor európai biztossal vitathatták meg kulturális örökségük és identitásuk kapcsolatát, a kulturális örökség megőrzésének fontosságát és az európai integrációban betöltött szerepét, valamint gyarapíthatták uniós ismereteiket.

Európa kulturális öröksége – legyen szó épített vagy szellemi örökségről, hagyományokról vagy éppen életutakról – sokszínűségéből és gazdagságából fakadóan példátlan erőforrást jelenthet napjainkban, ha megtanuljuk becsülni és használni. Az Európai Unió Európa a polgárokért program társfinanszírozásában megvalósuló, „Tárd fel európai kulturális örökségedet!” című projekt vállalása, hogy kontinensünk kulturális örökségét közelebb hozza a fiatalokhoz. A résztvevők körüljárják, mi mindent kapott ezen a téren városuk Európától és mi az, ami településük kulturájában európai szinten is jelentős.

Az időzítés nem véletlen, hiszen a Gizella-napok remek alkalmat nyújtanak a helyi kulturális örökség bemutatására a hazai és külföldi vendégek számára.

Péntek délután dr. Raffay-Danyi Ágnes, a Pannon Egyetem docense tartott nyilvános előadást angolul „Kultúra és kulturális örökség, helyi kulturális értékeink” címmel, majd a projektben résztvevő veszprémi fiatalok vezetésével az érdeklődők városi sétán vehettek részt, amely a „Think Freedom” szabadtéri művészeti installáció megnyitóját is magában foglalta.

A nagyközönség szombat délelőtt a Városháza előtt is megismerkedhet a projekttel játékos kvíz és érdekes beszélgetések segítségével, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Lélektér Alapítvány önkéntesei, valamint a külföldi résztvevők közreműködésével.

A projekt első nemzetközi találkozóján, Lendván a multikulturalizmus témáját dolgozták fel, majd Eisenstadtban a szellemi kulturális örökség, ezen belül Haydn zenei öröksége kapott főszerepet.

A résztvevő helyi fiatalok sétákon mutatják be városukat a partnervárosokból érkező fiataloknak és döntéshozóknak, betekintést nyújtva a kevésbé ismert helyi kulturális örökségi elemekbe, majd a séták tanulságai alapján térképek is készülnek az egyes városok látnivalóiról.

A találkozókról és a projekt eredményeiről a közösségi média csatornáin keresztül lehet tájékozódni, valamint egy összegző kiadvány is készül a veszprémi záró eseményre 2020 februárjában.

További részletek a nemzetközi projektről itt >>

 
 
Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)