Erősödő dán kapcsolatok
2019. június 14. péntek, 02:36 Nemzetközi kapcsolatok

Kirsten Geelan-nek, Dánia magyarországi nagykövetének célja, hogy kiküldetési idejében ellátogasson és megismerje a jelentősebb magyar városokat. Szerdán Veszprém volt soron, ahol Porga Gyula polgármester fogadta a Városházán a nagykövet asszonyt. A protokolláris megbeszélés mellett EKF témában is kért tanácsot a dán diplomata.

Kirsten Geelan 2016 óta látja el a nagyköveti megbízatást Magyarországon. Előtte Nepálban, Cipruson és Észtországban is dolgozott hasonló pozíciókban. A találkozó alkalmával elmondta, kifejezett célja nagyköveti ideje alatt, hogy minél közelebbről megismerje a magyarországi városokat.

Veszprémben korábban még nem járt, ami viszont elsőre feltűnt neki, az a város gazdag határon túli kapcsolatrendszere, ami Dániáig is elnyúlik.

VESZPRÉM TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLATOT ÁPOL A DÁNIAI GLADSAXE VÁROSSAL IS.

A polgármester és a nagykövetasszony megbeszélésén szóba került a megyeszékhely 2023 Európa Kulturális Fővárosa címe is. Kirsten Geelan az EKF céljai mellett részletesen érdeklődött, hogy mi volt Veszprém sikerének a titka a pályázatban.

Porga Gyula elmondta, hogy a térségi, regionális együttműködés miatt esett Veszprémre a zsűri választása. Nagy versenyben sikerült nyernünk, erős, gazdag nagyvárosokat előztünk meg. Pályázatunkban a következő évek, évtizedek problémáira keresünk megoldást, valamint, hogy ezekre a művészettel és kultúrával hogyan tudunk választ adni – emelte ki a polgármester.


A beszélgetés végén szóba került, hogy Rasmus Lauge Schmidt kézilabdázó lesz az első dán játékos, aki Veszprémbe érkezik a nyártól. Dánia és Veszprém között ezzel egy újabb területen erősödnek a kapcsolatok.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím 1985 óta tartó történelmében ezidáig két dán város viselhette ezt a kitüntetést: 1996-ban Koppenhága, legutóbb pedig 2017-ben Aarhus. 2023-ban Veszprém egyedüliként fogja betölteni ezt a rangos címet, azaz nem kell osztoznia más európai városokkal rajta. Dán város legközelebb 2032-ben fogja viselni Európa Kulturális Fővárosa címet, viszont az, hogy melyik város lesz, az még a jövő zenéje.

 
Forrás Vehír.hu
(Kép: Városháza)