Hat ország fiataljainak kulturális projektje
2020. február 25. kedd, 16:31 Nemzetközi kapcsolatok

Hat ország fiataljai tárják fel kulturális örökségüket Veszprémben

Észt, francia, német, osztrák, szlovén és magyar fiatalok nemzetközi projektben dolgoztak együtt, hogy tanulmányt írjanak, és politikai ajánlásokat fogalmazzanak meg a kultúráról. Március elején Veszprémben tartanak angol nyelvű konferenciát és városismereti játékot.

Tárd fel európai kulturális örökségedet!  ez a neve annak a projektnek, melyet az önkormányzat az Európa Kulturális Fővárosa cím várományosaként indított útjára 2018 őszén.

A 24 hónapos programhoz partnerségben észt, francia, német, osztrák és szlovén szervezetek is csatlakoztak. A résztvevő fiatalok és döntéshozók, szakemberek és civil szervezetek képviselői számára lehetőség nyílt Tartu, Saint-Omer, Eisenstadt, Lendva, Passau és Veszprém kulturális örökségének mélyebb megismerésére, és ezzel kapcsolatos meglátásaik megosztására.

Interaktív workshopok és a fiatalok által vezetett városi séták segítségével megvizsgálták, hogy a meglátogatott városok hogyan járultak hozzá az európai kultúra gazdagodásához – illetve mit kaptak Európától. 

Fontos kérdés volt az is, hogy a kulturális örökség egy-egy szeletéhez miként kapcsolódnak a fiatalok, ez az örökség milyen hatással van identitásukra, és ők hogyan látják az európai kulturális örökség jelenét és jövőjét  hangzott el a projektről hétfő délután a Városházán.

Multikulti, Haydn, szőlőművelés és a kultúra szerepe a gazdaságban

A projekt első nemzetközi találkozóján, Lendván a multikulturalizmus témáját dolgozták fel, majd Eisenstadtban Haydn zenei öröksége kapott főszerepet. Saint-Omerben az épített kulturális örökség megőrzése, Veszprémben a kultúra szerepe az európai integrációban, Tartuban a kultúra gazdasági hatásai, Passauban az épített örökség hasznosítása, majd ismét Lendván a hagyományos földhasználat, elsősorban a szőlőművelés kulturális aspektusai kerültek a figyelem középpontjába.

Hegedűs Barbara alpolgármester a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki azzal kapcsoaltban, hogy Veszprém a projekten keresztül a helyi fiataloknak lehetőséget tudott biztosítani arra, hogy külföldre utazzanak és egymás kultúráját életszerű körülmények között megismerhessék.

Konferencia, városismereti játék és új veszprémi térkép

Bobák Fanni, a HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ nemzetközi szakértője és Szendrei Zsolt építész elmondta, hogy a projekthez kapcsolódva március 6-7 között szerveznek nemzetközi konferenciát és városismereti játékot Veszprémben. A Hangvillában szervezett eseményen a nemzetközi projektpartnerek bemutatják a projekt során elkészített ingyenes várostérképeiket – köztük a veszprémit is – és a záró tanulmányt, kiemelve a legfontosabb tanulságokat és a projekt során kikristályosodott politikai ajánlásokat.


Act Like a Veszprémer’ ingyenes angol nyelvű várostérkép készült, amihez a városi intézményekben, vendéglátóhelyeken és az egyetemen lehet hozzájutni

Március 7-én reggel 9:00 órától a Városházától kiindulva egy angol és magyar nyelvű városismereti játékra invitálják az érdeklődőket, melynek során az újonnan készült Veszprém térkép segítségével csapatokban lehet felfedezni a város kisebb-nagyobb érdekességeit.

Letölthető dokumentum:

 
Ajánlott részt venni

A nemzetközi projektben résztvevő veszprémi diákok egyike, Rózsa Panna szerint érdemes volt részt venni az eu-s programon, hisz közel egy évig, 6 ország mintegy 50-60 diákjával volt módjuk megismerkedni, együtt dolgozni és barátságokat kötni.

 

Rózsa Panna (középen, fekete felsőben) és Hegedűs Barbara alpolgármester (j)

Elmondása szerint olyan dolgokat is megtanultak, amiket a formális oktatáson belül nem lehetett volna elsajátítani, ezért arra buzdítja a fiatalokat, hogy ha lehetőségük van, éljenek vele, és vegyenek részt hasonló nemzetközi projektekben.

További részletek a projektről itt >>

Forrás: Vehír.hu
(Kép: Domján Attila)
 

ENriCH Zárórendezvény – Veszprém 
2020. március 67.

KONFERENCIA A PROJEKT EREDMÉNYEIRŐL, 

VÁROSTÉRKÉPEK BEMUTATÁSA
 
2020. március 6., péntek 16:00 óra
Helyszín: Veszprém, Hangvilla konferenciaterme, Brusznyai u. 2.
A rendezvény nyelve: angol

Részletes program:

16:0017:15

- köszöntő

- rövid ismertető a projektről

- a főbb tevékenységeket, eredményeket, politikai ajánlásokat tartalmazó záró kiadvány bemutatása

- projektpartnerek élménybeszámolói a projektben megvalósított eseményekről, tevékenységekről, tanulságokról

- Eisenstadt, Lendva, Saint Omer, Tartu és Veszprém várostérképeinek bemutatása


17:3018:30

A projekt kezdetén és végén, fiatalok körében készített online kérdőívek eredményeinek bemutatása

Hogyan tovább? Nyitott tér – további közös projektötletek, együttműködési lehetőségek megvitatása


A konferencián a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!
Kérjük, részvételi szándékát 2020. február 28-ig (péntek) 12.00 óráig jelezze itt >>

 

Facebook esemény – Konferencia itt >>

 


VÁROSISMERETI JÁTÉK

 

2020. március 7., szombat 9:00 órától (játékidő kb. 3 óra)

Rajt és cél: Veszprém, Óváros tér 9., helyszín a Városháza aulája és a város utcái, terei
A rendezvény nyelve: angol és magyar (a helyi fiatalok szükség esetén segítenek az angol nyelvű feladványok értelmezésében)

A játék menete:

rövid eligazítás

a résztvevők csapatokra bontva az újonnan elkészült ENriCH Veszprém térkép segítségével indulnak a város felfedezésére, érdekes kérdésekre válaszolva és feladatokat megoldva – A feladatok és a térkép angol nyelvű, de minden csapatban lesz angolul és magyarul is beszélő, segítő csapattag, így bárki csatlakozhat!

a sikeresen célba ért csapatoknak apró ajándékkal kedveskedünk.

Javasolt az időjárásnak megfelelő, kényelmes öltözet!

 

A részvétel ingyenes de előzetes regisztrációhoz kötött!

Kérjük, részvételi szándékát 2020. február 28-ig (péntek) 12.00 óráig jelezze ezen a regisztrációs felületen itt >>

 

Facebook esemény – Városismereti játék itt >>

Vissza az oldal tetejére >>