Sajtóközlemény (Tallin, 2021. június)
 
Globális célok a városok számára 
 együttműködés az európai városok fenntartható fejlődésével kapcsolatban.
Észtország fővárosa, Tallin Önkormányzata vezeti a 19 európai város újonnan elindított hálózatát, az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak helyi megvalósítására.

Tallinn polgármestere, Mihhail Kölvart szerint a hosszú távú terveknek figyelembe kell venniük az ENSZ fenntartható fejlődési céljait: az emberek jólétének és a természeti erőforrások megőrzésének egyensúlyát.

"Ezek a célok jó alapot nyújtanak a városok kiegyensúlyozott fejlődéséhez a lakosság jólétének és a természeti erőforrások megőrzésének biztosítása érdekében. Tallinn számára nagy megtiszteltetés, hogy ennek a sokszínű és szinte egész Európát behálózó projekt vezető partner elehet. "

A „Fenntartható fejlődési célok megvalósítása a városokban - Globális célok a városokért” című stratégiai partnerségi projekt hozzájárul a fenntartható városfejlesztés támogatásával az EU céljaihoz, hogy 2050-re éghajlat-semleges kontinensé váljon, vagyis addigra már nem bocsát ki több üvegházhatású gázt, mint amennyit az ökoszisztéma képes elnyelni.

A partnerséget az Európai Regionális Fejlesztési Alap URBACT III Európai Területi Együttműködési Programja finanszírozza, amelynek célja a városok közötti együttműködés és a know-how cseréjének támogatása.

Az ez év márciusától jövő év végéig tartó projekt minden partnervárosban létrehoz egy helyi munkacsoportot, amely a városi szervezet és a külföld szakértőit ​​is összehozza.

A munkacsoportok elemzik és megosztják a projektben részt vevő városok tapasztalatait és jó gyakorlatok példáit a fenntartható fejlődési célok megvalósításának tervezésében, illetve részvételen alapuló cselekvési tervet készítenek a fenntartható fejlődés céljainak városi szintű megvalósítására.

Összességében a fenntartható fejlődés célja a szegénység felszámolása világszerte, és annak biztosítása, hogy az emberek méltóságot és jó életminőséget élvezzenek, tiszteletben tartva a természeti környezetet.

Az ENSZ 2030-ig tartó fenntartható fejlődési céljai három fő területre oszlanak: az emberiségre, a környezetre és a gazdaságra, többek között a szegénység felszámolására, a nemek közötti egyenlőségre, a tiszta vízre, az éghajlatváltozásra, a fenntartható városokra és az energia fenntarthatóságára, a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra.

Vissza a projekt oldalára >>