1. Stabil pozíció Európa kulturális térképén

 

Veszprém országos jelentőségű kulturális központ, számos kiemelkedő alkotói közösség, gyűjtemény, illetve épített és művészeti örökség otthona. Egyedi értéke kulturális intézményrendszere, melyben önkormányzati, egyházi, állami és magántulajdonú társaságok egyaránt aktív szerepet vállalnak. Hasonló jelentőségű erősség a fesztiválvárosi pozíció is, mely nagyban hozzájárul Veszprém országos és nemzetközi láthatóságához. 

(Nagyobb méret a képre kattintva)    

Veszprém víziója, hogy mindezen erősségeire építve a tágabb térség innovációs és kulturális központja legyen, Európa új kulturális csomópontját és kreatív gazdasági klaszterét építse ki, a kreatív alkotók olyan kritikus tömegét vonzva a városba, ami lehetővé teszi az iparág fokozódó ütemű fejlődését. Többszörösen megerősített cél a kultúraalapú városfejlesztés is, a város imázsának és az itt élők életminőségének egyidejű emelését célozva a kulturális identitásban rejlő erő révén.

E törekvések eddig sem bizonyultak sikertelennek: 2019-ben az UNESCO megadta a Zene Városa címet, 2023-ban pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz a város. E címek – és különösen az azokkal járó nemzetközi figyelem – révén pedig minden esélye megvan arra, hogy kedvező pozícióját hosszú távon is megtartsa

Veszprém persze csak akkor lehet valóban kiemelkedő kulturális centrum, ha a fentieken túl a kultúra „kinyitása”, a változó kultúrafogyasztási igények követése és a nemzetközi együttműködések terén is sikeres tud maradni.

Az elkövetkező években számos ikonikus épület és közintézmény – például szinte a teljes Vár – megújítása is segíteni fogja, hogy mindezen célok számára megfelelő infrastruktúra és vonzó épített környezet álljon rendelkezésre.