2. Veszprém, a Bakony és a Balaton regionális egysége

 

Veszprém számára sok szempontból magától értetődő együttműködni a környezetével: míg az idegenforgalmi vendégéjszakák és a szálláskapacitások zöme a Balaton-parton található, addig a magasabb szintű városi funkciók, a kulturális vonzerők és az egész éves munkahelyek inkább Veszprémben érhetők el. Nagy jelentőséggel bír, hogy ez a szerves kapcsolat nem tervezőasztalon jött létre, hanem egy ezer szálon összefűződő, kulturális, társadalmi és gazdasági kapcsolatokra épülő egységről van szó.

Az együttműködésekre számos példa hozható – ilyenek a különféle közösen ellátott feladatok vagy a területi alapon szerveződő közszolgáltatások. A valós együttműködések leginkább kézenfekvő példája a számos irányba futó térségi kerékpárútfejlesztés, a Bakonyvasút közös megmentése, de az európai kulturális fővárosi cím is, melynek részeként új partneri együttműködések sora indul el és a közös gondolkozás igen széles spektrumon nyer teret.

A Magyar Mozgókép Szemle például Veszprém mellett Balatonfüredre és Balatonalmádira költözött, az EKF-év veszprémi programjainak jelentős részét pedig mobil színpadokkal, mobil kiállításokkal és hasonló eszközökkel a régió más településeire is el tervezik vinni.

Fontos feladat, hogy az így kialakuló kapcsolatok és projektek ne érjenek véget 2023-mal, hanem rögzített, elköteleződést jelentő módon folytatódjanak a jövőben is.

 
(Nagyobb méret a képre kattintva)           

Hasonlóan lényeges, hogy folytatódjon a Veszprém és környéke közötti fizikai kapcsolódási lehetőségek bővítése az egyre kiterjedtebb kerékpáros hálózattal és színvonalas, az igényekhez jól alkalmazkodó közösségi közlekedéssel.