5. Veszprém, a digitalizációs lehetőségek mintavárosa

 

Veszprém jelenleg nem számít a digitalizáció kiemelkedő központjának Magyarországon, adottságai a hasonló méretű megyeszékhelyekéivel azonosak. Kedvező kiindulási alapot jelent azonban a mintavárossá válásban, hogy több városi intézményre is jellemző a smart city megoldások meghonosítása. Ebben mindenekelőtt a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. jár az élen, különböző webkettes szolgáltatásokat vonva be a helyiek kiszolgálásába, mint az interaktív hibabejelentő Járókelő.hu, vagy a Parkoló mobilalkalmazás a Szeglethy utcai mélygarázshoz.

A VKSZ tervei között szerepel okosparkolási rendszer bevezetése is a Belvárosban, míg Smart Veszprém projektje jelentős elmozdulást fog jelenteni az adatokon alapuló városirányítás és -tervezés felé, integrálva a létesítménymenedzsment vagy a forgalomirányítás feladatait éppúgy, mint egységes kártyarendszert, beléptető rendszert, fizetési modult biztosítva a különféle városi szolgáltatások igénybevétele számára. Jó példaként említhető a V-Busz online menetrendtervezési és valós idejű nyomon követési szolgáltatása is.

Más közszolgáltatások esetén jelentősebb fejlesztési feladatok mutatkoznak – a szakrendelésekre való online időpontfoglalástól egy felhasználóbarát városi honlap felépítéséig.

Jelentős lökést adhat Veszprém digitális forradalmasításában a Digitális Élményközpont megvalósulása, hiszen ennek nyomán könnyen összpontosulhat a vonatkozó szaktudások olyan kritikus tömege a városban, ami önmagában sokat hozzáad a digitalizációs törekvések sikeréhez.

Szintén fontos feladat lesz az itt élők készségeinek fejlesztése is, amihez az egykori Húsáruház épületében átadott Digitális Oktatási Központ hasznos hátországot nyújthat.

Ide kapcsolódik Veszprém új, tervezett kreatívipari központja is: egy olyan új városrész, ami vonzó irodaterekkel és lakóépületekkel koncentrálhatja egy helyre a város és a térség kedvező adottságai által idevonzott szakembereket és vállalkozásokat.