Ugrás a fő tartalomhoz

A béke hangja a legerősebb

Közéleti hírek - 2023.12.09.

A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a néma nőtüntetésről.

1956. december 4-én Budapesten asszonyok és lányok ezrei néma tüntetést szerveztek az októberi forradalom leverése utáni kommunista megtorlások ellen. Ez aztán a vidéki városokba is legyűrűzött, köztük Veszprémbe is, ahol december 6-án a fővároshoz hasonlóan helyi nők vonultak az utcákra, hogy csendben, virágokkal és fekete zászlókkal emlékezzenek a harcokban elhunyt szeretteikre és bebörtönzött férfi családtagjaikra.

A néma nőtüntetésnek a veszprémi belvárosban az Óváros vendéglő falán egy bronz tábla is emléket állít, itt minden évben a Városi Nyilvánosságért Alapítvány szervez megemlékezést.

Idén december 8-án, pénteken tartották meg az ünnepséget, amelyen Hegedűs Barbara, alpolgármester mondott beszédet.

Ebben úgy fogalmazott, a nők békés, szótlan felvonulása megrendítően mutatta meg az ország akkori állapotát, és a kommunista rendszer valódi természetét.

Megemlékezésében külön kitért az otthon maradókra, akiknek hányatatott viszonyok között kellett helyt állniuk az élők sorában, gondoskodniuk kellett azokról, akik itt maradtak, össze kellett tartaniuk a családot, amikor minden széthullott körülöttük.

„Emlékezzünk, hogy a néma nőtüntetés tagjai megmutatták, hogy a béke hangja lehet a legerősebb. Szívbe markoló, hogy a forrongást és dühöt legyőzve a fegyvernyugvás mellett is kiálltak, nem felejtve, hogy a harcnak egyszer véget kell vetni, hogy eljöhessen a gyarapodás időszaka” – mondta az alpolgármester, majd a megjelentek megkoszorúzták az emléktáblát.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Domján Attila