Ugrás a fő tartalomhoz

A Lugossy házaspár életművéből nyílt kiállítás

Kulturális hírek - 2024.01.26.

Lugossy Edit és Lugossy László veszprémi művészházaspár munkásságát mutatja be a Csikász Galériában csütörtökön megnyílt tárlat.

A Művészetek Háza kétévente, a Tavasz tárlathoz kapcsolódóan lehetőséget nyújt egy-egy helyi művésznek a bemutatkozásra – ezúttal a művészházaspárra esett a választás.

A tavaly elhunyt Lugossy Editet kiállított textil munkái idézik meg. Az alkotó 1973 óta készített gobelineket, a kiállításon a kilencvenes és kétezres években készült darabjait állították ki. Az idén nyolcvanéves Lugossy László természetes anyagokból – kőből, fából, fémből készült szobrai tekinthetők meg.

Különleges alkalom egy művészházaspár kiállítása, főleg, ha történetük összeforrt Veszprémmel – fogalmazott a tárlatot megnyitó Brányi Mária alpolgármester:

A két művész alkotásaival a város számos nyilvános helyén találkozhatunk: Lugossy Edit nagy méretű falikárpitja a Városháza Kossuth-termében a képviselő-testületi ülések és számos házasságkötés állandó díszlete, míg Lugossy László második világháborús emlékművével és a Szent Koronát ábrázoló domborművével Veszprém belvárosának utcáin találkozhatunk.

A kiállítás február 25-ig látogatható.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba