Ugrás a fő tartalomhoz

Porga Gyula: holnap is gólt kell lőni

Közéleti hírek - 2024.02.06.

Veszprém költségvetését ismertette a városvezető

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere hétfőn este vázolta az idei év költségvetését az ActiCityben.

A városvezető, mielőtt a költségvetés főbb számait, irányait ismertette, egy zseniális futballedzőt, Pep Guardiolát idézte. Amikor megnyerték a Bajnokok Ligáját a Manchester Cityvel, azt mondta, a győzelem után az elnökség tagjai hátradőlhetnek, de a futballistáknak nem szabad, mert holnap is gólt kell rúgni. Porga Gyulának is ez a gondolat jutott eszébe a sikeres 2023-as esztendőre emlékezve.

– Valaki hátradőlhet, de nekünk, akik itt vagyunk, holnap is gólt kell rúgni, hiszen a célt még nem értük el – mutatott rá. – Nagyon fontos állomás volt a 2023-as év, ám a cél az, hogy az évtized végére életminőségben az európai elithez tartozzunk. A rendelkezésre álló európai uniós forrásokat nagyon jól használtuk fel. Közel 18 milliárd forintot nyertünk el ezeken a pályázatokon keresztül.

Hangsúlyozta, ezeknél a fejlesztéseknél is látszik, mit tart lényegesnek a város. Az alapszolgáltatások a legfontosabbak minden önkormányzatnál, így Veszprémnek is. Az egészségügy kiemelt szakterület, orvosi rendelőket, óvodákat újítottak meg, két vadonatúj óvodát építtek ebben az időszakban. 

Porga Gyula felhívta a figyelmet arra is, hogy az európai uniós pályázatok és a Modern Város Program között óriási a különbség. 

– Európai uniós forrásból sportuszodát biztos nem lehet építeni, csakúgy, mint a 8-as, 82-es átkötőt, de a Petőfi Színház teljes rekonstrukcióját sem.  Ezek a beruházások a jó minőségű élet irányába tett lépések.

A városvezető kitért arra, milyen projektekkel készül Veszprém 2030-ig. Markánsan megjelenik a közlekedés, a parkolás csakúgy, mint a zöld stratégia erősítése. 

– Nagyon sok beruházásunk kifejezetten a zöld infrastruktúra megerősítését célozza – mondta.
– A közszolgáltatások – az óvoda megújítástól az egészségügy megújításáig – kiemelt szerepet kapnak.
A 8-as út még csak félig van kész, a bővítése előttünk álló feladat. Fontos a parkolás, a belterületi utak. A völgyhíd régi álmunk, lényeges, hogy elkészüljön. Nagy kihívás a lakhatás, amire most már van egy lakásgazdálkodási koncepciónk. 

Van még két kihívás a város előtt: az egyik az Európa Sport Városa és az Európa Zöld Városa. 

A 2024-es évről Porga Gyula elmondta: az, hogy 65 százalék viszi el a város bevételeinek a működésre szánt pénzét, és 35 százalékot beruházásra, fejlesztésre tudnak fordítani, nem rossz pozíció, ám úgy kellett összeállítaniuk a költségvetést, hogy sem Modern Város Program támogatás, sem uniós fejlesztési forrás, sem EKF-es forrás nem jelent meg benne. „Csak” saját bevétellel kalkulál Veszprém: a büdzsé tervezett bevétele 43,5 milliárd forint lehet idén. 

– Azért tudunk minőségi költségvetést összerakni, nagyobb célokat megfogalmazni, mert a napi működésünk feltételrendszere biztosított, ez az itt működő gazdasági társaságoknak köszönhető. 12 milliárd forint adóbevétellel kalkulálunk – fogalmazott Porga Gyula.

A kiadásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a sportra a korábbi két százalék helyett hat százalék jut. Idén is lesznek átadások, például hamarosan megnyílik a Várbörtön Múzeum. A Laczkó Dezső Múzeumban egy várostörténeti attrakcióval készülnek. A Code digitális élményközpont is formálódik, ami amolyan „szerelemgyereke” az EKF csapatnak, hangzott el.

Szolgáltatás-fejlesztések is indulnak Veszprémben. Kezdődik a közvilágítás-fejlesztés, hétezer izzót, vagy lámpatestet cserélnek ki. A Korai Fejlesztő Központ szintén egy kihívás. A megújult terekhez kedvezményt is ad az önkormányzat. Megerősítik a Veszprém-kártyát, olyan rendszeren dolgoznak, ami tényleges kedvezményt jelent a veszprémieknek a parkolásban, az állatkertben, vagy a kulturális intézményekben. 

– A városért dolgozóknak is jár a köszönet és a tisztelet – mondta. – Fontos, hogy anyagi megbecsülést is tudjuk biztosítani, ezért 420 millió forintból segítjük majd az önkormányzati intézményben dolgozók bérfelzárkóztatását, ami átlagosan 15 százalékos béremelkedést jelent ebben a szférában. 

Porga Gyula végül hangsúlyozta: 2030-ra szeretnék elérni, hogy Veszprém Európa élmezőnyében legyen. 

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos