Ugrás a fő tartalomhoz

Porga Gyula békeüzenete a hősök napján

Közéleti hírek - 2024.05.27.

„A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból”

A Magyar Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepség vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél volt, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett.

„Szomorú aktualitást ad mai ünnepségünknek a szomszédunkban dúló háború, amely egyre inkább érezteti hatását egész Európában” – kezdte beszédét a polgármester az ünnepségen.

„Mi, magyarok békeszerető emberek vagyunk! Veszprém békéje féltve őrzött kincsünk az olyan veszélyes időkben, mint a mai.”

Porga Gyula kitért arra is, hogy senki sem születik hősnek vagy hősi halottnak, viszont voltak olyan bátor honvédek, akik az életük árán is megvédték Magyarországot.

A városvezető felidézte, hogy az elesett magyar katonák emlékezetét az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe Magyarországon. Abele Ferenc vezérkari őrnagy javaslatára hozták létre a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottságot, miközben az első világháború még javában zajlott, és egyre nőttek Magyarország veszteségei.

Maradva a történelem jelentős eseményeinek felvillantásánál, Porga Gyula megemlékezett arról, hogy immár több, mint száz éve annak, hogy az első világháborúban, a X. isonzói csatában Kostanjevicánál legnagyobb győzelmüket aratták a veszprémi háziezredek.

„A 31. Honvéd Gyalogezred, a 7. Honvéd Tábori Ágyúsezred és a 41. Honvédhadosztály többi ezrede olyan hőstettet hajtott végre, amely a magyar hadtörténelem legfényesebb győzelmeit idézi, és történelmünk legszebb lapjaira kívánkozik” – mondta.

„Mi, magyarok, nem szeretnénk újra megfizetni azt az árat, amelyet egyszer már megfizettettek velünk! Békében szeretnénk élni Európa szívében, szeretett városunkban, Veszprémben! Feltett szándékom, hogy a minket körülvevő háborús légkör ellenére a béke üzenetét továbbítom a világnak ezer esztendős városunkból” – zárta gondolatait a polgármester.

A Magyar Hősök Napja alkalmából a napokban több városrészben is tartottak még megemlékezéseket, többek közt az Alsóvárosi temetőben, valamint Kádártán és Gyulafirátóton is.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba