Ugrás a fő tartalomhoz

Tánc fesztiválja – huszonhatodszor

Kulturális hírek - 2024.05.31.

Május 29. és június 2. között zajlik a Pannon Várszínház Tánc XXVI. Nemzetközi Kortárs Fesztiválja. Veszprém független színházának évenkénti rendezvénye a magyar kortárs táncművészet versenyszerű találkozója, kiemelt fesztivál. Megnyitóját május 29-én tartották a Hangvilla színháztermében a Szegedi Kortárs Balett Lánglelkű című produkciójával.

Tánc Fesztiválja kezdettől vonzza a társművészeteket, hangsúlyozva a művészeti ágak egymásrautaltságát, közös felelősségét, kitágítva a színházi tereket. Célja, hogy Magyarország és Európa kiemelkedő együttesei jelenjenek meg, találjanak hosszú távon otthonra, gyermekek, fiatalok, idősek értsék meg jövőjüket, jelenüket, múltjukat, beszéljék a kortárs művészetek nemzetközi nyelvét, és ezen válaszokat fogalmazzanak meg.

A megnyitón részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki két fontos „tényezőt” – Vándorfi László színházigazgatót és a közönséget – emelt ki, akik nélkül nem létezne ez a fesztivál.

– Büszkék lehetünk arra az emberre, aki szervezőként nagy energiát éget, hogy a fesztivál létrejöhessen, de ez nem feleslegesen elégetett energia, a fesztivál életképes, fejlődik, tavaly komoly része volt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak (EKF). Vándorfi László kitanulta a fesztiválszervezés iskoláját, mára viszont ő vált „tananyaggá” azzal, hogy áttört egy fontos falat, bebizonyította, egy város kulturális életét nem csak intézményi keretek között lehet szervezni. A helyi közösség erejét ez a sokszereplős összhang mutatja, teszi színessé, érdekessé, hiszen a kultúrával, a művészetekkel a jövőt építjük – mondta Porga Gyula, és jó példaként a tavalyi EKF-esztendőt hozta fel, sikereket kívánva a Pannon Várszínháznak, a közönségnek pedig kitartást az értékek mellett.

Vándorfi László az első, tisztán kortárs, vidéken létrejött fesztivál jubileuma utáni folytatásról beszélt, megköszönve az elmúlt huszonöt évet a támogatóknak, szervezőknek, lebonyolítóknak, illetve kiemelt támogatójuknak, a városnak.

– Az EKF-nek döntő szerep jutott abban, hogy felkerültünk a nemzetközi fesztiváltérképre – emelte ki, majd ismertette az idei helyszíneket, melyekbe újat is bekapcsoltak, s buzdított a fesztivál jó hírének terjesztésére.

Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője szerint óriási energiákat fektetnek a megvalósításba, ráadásul ez nem klasszikus rendezvény, kimondottan a kortárs művészeteknek ad helyet. Az idei sorozat nemzetközi, összművészeti, a fellépő társulatokban közös, hogy életük egy bizonyos periódusában legalább egyszer ők is komoly energiát fektettek saját hangjuk megtalálásába, ami a sablonok, sztereotípiák, különböző egyformaságok világában nagy érték. – Az összművészet a Tánc Fesztiválja igazi értéke, mely komoly városi kulturális tradíciót képvisel.

A fesztivál zsűrielnöke Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Kiváló és Érdemes Művész, mesterművész, a Magyar Állami Operaház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a zsűri tagjai Fuchs Lívia tánctörténész és kritikus, egyetemi docens és Hegyeshalmi László festőművész, grafikus.

A fesztivált a Szegedi Kortárs Balett Lánglelkű című produkciója nyitotta három – Lark, Az emberiség sorsa, illetve A kutyák dala – a farkasok dala című – táncszvittel, melyek középpontjában Petőfi, a lánglelkű költő versei ihlette kortárs zeneművek, a rájuk koreografált balettetűdök álltak.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Fülöp Ildikó