Ugrás a fő tartalomhoz

Félezren indultak a centenáriumi Jutasi őrmester túrán

Közéleti hírek - 2024.06.02.

Több mint ötszáz veszprémi és környékbeli fiatal sorakozott fel csütörtök reggel az Óváros téren, hogy elinduljanak a centenáriumi Jutasi Őrmester túrán, felidézve a legendás altisztképző hagyományait és tisztelegve a katonai értékek előtt.

Idén a tizenötödik alkalommal szervezték a Jutasi Őrmester emléktúrát, aminek a különlegességét a jubileum mellett a centenáriumi évforduló is megadta, hiszen éppen száz éve, 1924-ben alapították meg a Jutasi Altisztképzőt a mai levéltár épületében.

A túrára közel húsz általános- és középiskolából több mint ötszáz fiatal érkezett, idén először nemcsak veszprémi intézményekből, hanem Ajkáról a Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium kadétjai is eljöttek, valamint a Pannon Egyetem hallgatói is a résztvevők közt voltak. Utóbbiaknak ez a túra egyben a vizsgafeladatuk is volt, hiszen hosszú évek óta a honvédelmi alapismeretek tantárgy az egyetemi képzések részét képezi, azok a hallgatók, akik ezt felvették, most a teljesítménytúra különböző pontjain gyakorlati és elméleti tudásukról is számot adtak.

Soós Gyula alezredes, a veszprémi Toborzó Iroda vezetője főszervezőként érdeklődésünkre elmondta, hogy az általános iskolásokra körülbelül 7-8 kilométer, az idősebbekre pedig 14-15 kilométer vár a túra során. Azért nem lehet pontosan meghatározni a táv hosszát, mert csak különböző pontokat jelöltek ki, amiket érinteni kell, de hogy azokat milyen úton érik el a túrázók, az csapatonként eltérhet egymástól.

Ezen pontok mindegyike valamely város- és katonatörténeti emlékhez kapcsolódik, legyen az egy épület vagy egy emlékmű, illetve az idősebb korosztály érinti majd Jutaspusztán Újmajort is.

A reggeli indulásnál ott volt Porga Gyula polgármester is, aki rövid köszöntőjében felidézte azokat az értékeket, amelyeket a Jutasi Altisztképzőben is vallottak és a katonai hivatás szerves részét képezik. Ilyen a fegyelem, rend, kitartás és a hit.

A városvezető kitért arra is, hogy a Jutasi őrmester túra tizenöt évvel ezelőtt helyi civil kezdeményezésre indult el, utána az önkormányzat és a Toborzó Központ intézményesítette, a népszerűsége pedig töretlen és jól kapcsolódik Veszprém régi katonai hagyományaihoz.

Földesi Ferenc helytörténész így ír Erős hit-erős akarat című könyvében az altisztképző intézetről: 

Veszprém külterületén, Jutason 1924 és 1944 között működött altisztképző intézet. A régebben altisztnek nevezett tiszthelyettesek (őrmesterek, törzsőrmesterek és főtörzsőrmesterek) mindenkor a katonai hierarchia fontos láncszemét képezték. A trianoni békekötés után újjászervezett magyar hadsereg kénytelen volt újjászervezni az altiszti oktatást is, amely a Veszprém mellett az első világháború idején épült katonai kórházban lelt új otthonra. Az 1924-ben megalakult intézmény hamar országos, sőt nemzetközi hírnévre tett szert, és ugyan csak húsz évig működhetett, a „jutasi őrmester” mégis fogalommá vált a magyar hadseregben.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Vámosi Patrik