Ugrás a fő tartalomhoz

A mester után a tanítvány is Veszprémben

Kulturális hírek - 2024.06.24.

Szalai Zoltán képei a Laczkó Dezső Múzeumban

A mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán (1919–1995) festőművészre, művésztanárra irányítja a figyelmet egy szombaton, a Múzeumok éjszakáján megnyitott életmű-kiállítással a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

Horvát Szilárd közigazgatási államtitkár köszöntőjében elmondta, az épület tervezője, Medgyaszay István 1925 májusában nagy megelégedettséggel sétálgatott a falak között. Egy évvel ezelőtt pedig mi sétáltunk hasonló izgalmakkal, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa program keretében a szecessziós műemlék épület teljes körű felújítást kapott. A felújítás után pedig a Balaton festője, Egry József kiállításával nyitott újra a ház. 

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató arról beszélt, hagyománya a múzeumnak, hogy a Múzeumok éjszakáján nyitja a legizgalmasabb és legérdekesebb kiállításait. Így volt ez tavaly is, de már akkor tudták, hogy egy olyan kiállítással szeretnék folytatni idén ezt a sorozatot, ami kötődik Egry Józsefhez is, illetve a hozzá kapcsolódó hagyományokhoz. Régóta tervezett kiállítás a mostani, hiszen Szalai Zoltán művészetét és műveit régóta szerették volna a nagyközönség elé tárni. 

Fehér László Kossuth-díjas festőművész megnyitójából kiderült, hogy 1964-től ’71-ig volt a mester növendéke, és abból az időből idézett fel történéseket. Hangsúlyozta, nagyszerű tiszteletadás a tárlat, amiért köszönetet mondott Tevesz Mária kurátornak és Szalai Veronika Munkácsy-díjas restaurátorművésznek, a festőművész özvegyének, aki a megnyitó díszvendége volt, valamint a kiállításnak helyet biztosító Laczkó Dezső Múzeumnak. Felidézte, utoljára 75. születésnapján találkozott Szalaival, aki akkor mit sem veszített lendületéből, ugyanolyan hevesen, megszállottan beszélt és magyarázott művészetről, politikáról, és növendékei szeretete is érezhető volt. A mostani kiállításon – megfogalmazása szerint – itt hagyta képeit, mondatait, gesztusait. 

A megnyitót Kiss Virág hegedűművész és Kiss Csongor csellóművész produkciója tette teljessé, majd kerekasztal-beszélgetést is meghallgathattak az érdeklődők Szalai Zoltán egykori tanítványaival.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos