Ugrás a fő tartalomhoz

Felújították a Fortuna-kutat

Közéleti hírek - 2024.08.01.

Minden szobor kincs

Felújították Mihály Gábor 1988-ban készült alkotását a Gizella udvarban. Ám nemcsak a Fortuna-kút újult meg az elmúlt hónapokban Veszprémben, hanem más köztéri alkotások is.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, Veszprémben a kultúra teljes megújuláson ment keresztül. Kiemelte Herth Viktóriát, aki a köztéri műalkotások munkacsoportjának is a tagja. A Művészetek Háza általános igazgatóhelyettese a felújítási, javítási igényeket folyamatosan kézben tartja, és a beavatkozásokat menedzseli. A városvezető szerint a Fortuna-kútnak jelentős szimbolikája van. Emlékezetes, hogy a rendszerváltás előtti években az OTP megyei igazgatóságától kapta a város ajándékba az alkotást, ami a szerencsét, a váratlant, a kiszámíthatatlan hozadékot és pluszt szimbolizálja. 

Sokan nem tudják, de Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrászművésznek nem ez az egyetlen alkotása Veszprémben, hiszen a Marian Cozma-szobor is az ő műve. A művész elmondta, a Fortuna-kút 1988-as felállítása óta is nagyon jó a kapcsolata a veszprémiekkel, barátságokat ápol a városban. A 36 éves szoborról megjegyezte, ráfért a felújítás, reméli, maradéktalanul eleget tettek „Fortuna újjászületésének”.

Herth Viktória az átadáson hangsúlyozta, minden szobor kincs egy közterületen, a Fortuna-kutat a kezdetektől szeretik a veszprémiek. Kiderült: a tavasz folyamán több felújítás történt Veszprém köztéri alkotásai esetében. Erdey Dezső Gyertyavivő lány című szobrának ismét van gyertya a kezében, mert azt sajnos rendszeresen le szokták törni. A Budapest úton Kerényi Jenőnek a szobra évtizedek óta kígyó nélkül tartotta a tálkát. Ismét van kígyó, sikerült pótolniuk. Ugyanakkor a Szent Imre téren Marton László nagy kőkompozíciójának az illesztéseinél már kezdett a tömítő-rögzítő anyag „elhalni”, ennek a javítása is megtörtént.

Arról is beszámolt a művészettörténész, hogy a Csikász Imre szülőházán található emléktábla is megszépül. Mindezek mellett a Komakút téren a gettó emlékére a falon látható kerámiareliefet az alkotó újította fel, megtisztította, és kijavította. Szólt Galambos Csilla restaurátorról, akit munkája közben járókelők szólítottak le és örömüknek adtak hangot. Kiderült, az önkormányzat finanszírozta a felújítási munkát, hiszen a város fontosnak tartja mind az emléktáblák, mind a városban látható művészeti alkotások gondozását.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Juhász-Léhi István, Nagy Lajos