Ugrás a fő tartalomhoz

Megújul a Szabadság tér

Közéleti hírek - 2024.08.03.

Méltó helyére kerül a felújított Millenniumi emlékmű

Augusztus 5-én, hétfőn megkezdődik és az év végére befejeződik a veszprémi Szabadság tér megújítása. Az Óváros kapujaként is funkcionáló tér faltól-falig új burkolatot kap, és végleges, méltó helyre kerül a Lugossy Mária Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által tervezett, most felújított Millenniumi emlékmű.

Hétfőn megkezdődik a veszprémi Szabadság tér „faltól-falig” történő megújítása: a tér a Horgos utcai kereszteződéstől a Rákóczi Ferenc utca és a Buhim utca kezdetéig új térkő burkolatot kap, és megújulnak a járdák is. A munkák a tér alatt elhelyezkedő közművek miatt hosszabb ideig tartanak, de a tervek szerint az év végére befejeződnek.

Szabadsag Ter Emlekmu Terkep

A felújítás alatt a forgalmi rend több alkalommal is változni fog, de a tér és a csatlakozó utcák forgalma teljesen nem szűnik meg: ugyanakkor több alakommal is változó terelésekre kell számítani a munkafolyamat során.

A tér – a jelenlegi aszfaltos gépkocsi út helyett – a középső szigeten bazalt kiskockakő burkolást, illetve beton térkő burkolatot, a Horgos utca becsatlakozásánál pedig aszfalt burkolatot kap.

Az első ütemben az emlékmű elhelyezéséhez szükséges alapozási munkákkal érintett közművek (víz- és tűzivíz ellátás, csapadékvíz elvezetés, villamos hálózat) kiváltása, illetve védelembe helyezése történik meg. Ezt követően a meglévő burkolat helyreállítását végzi a kivitelező, amely a tér teljes burkolatcseréjével történik – a járdák burkolatát is beleértve – a Horgos utca becsatlakozásától a Buhim utca, illetve az Óváros tér felé vezető leágazásokig.

A járdákon található fasor megtartásra kerül, a középső szigeten lévő növények közül, amit lehet az elmúlt napokban már átültettek, a többi pótlására pedig a város más részein kerül sor.

A tér felújításának fontos eleme, hogy végleges, méltó helyére kerül a Lugossy Mária Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész (1950-2012) által tervezett és most felújított Millenniumi emlékmű.

A sokak által Időkapuként is ismert alkotást eredetileg az Óváros téren avatták fel 2001-ben. A tér korábban reprezentatív helyszínként és szabadtéri rendezvénytérként is funkcionált, de az elmúlt két évtizedben egyre nagyobb szerepet kapott annak közösségi, rendezvénytéri funkciója. Egy közös gondolkodás eredményeként a művész hozzájárulását adta az emlékmű új helyszínre történő áthelyezéséhez, ám a felújításhoz és a Szabadság téri „körforgalom” közepére való áthelyezéshez az örökösök végleges hozzájárulását a művésznő lánya, Bohus Eszter a helyszíni egyeztetések után adta meg.

A Közgyűlés 2022. június 30-i döntése már a Képzőművészeti Lektorátus szakvéleménye után született meg, amelyben alkotóművészek is támogatták az áthelyezést. Véleményük szerint a történelmi Belvárosban található új helyszín méltó az eredeti patinás helyszín reprezentatív értékéhez, és az alkotás új tájolása még hangsúlyosabbá teheti, felerősítheti a szobor gondolatiságát, a plasztika időkapu-jellegét.

A Millenniumi emlékmű központi elemét képező plasztika anyaga mészkő és üveg, befoglaló mérete 460 x 283 x 240 cm. A kompozíció az idő múlására – eredeti címe: Időkapu – homokórára és cseppkőre egyként emlékeztet: két mészkőhasáb közé alul és fölül befoglalt amorf mészkőelem, a „mészkő-halmok” kicsúcsosodó, egymás felé forduló üvegprizmákban végződnek.

Az elmúlt két évtized alatt keletkezett kisebb-nagyobb sérülések javításán túl az üvegprizmák felújítása, világításuk kialakítása miatt időszerűvé és a megóvás szempontjából szükségessé vált az alkotás teljeskörű restaurálása is.

A Szabadság tér felújításának befejezése az év végére várható, az időközben szükséges közlekedési változásokról a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező, a Vemévszer Kft. tájékoztatása alapján rendszeresen hírt adunk.

Veszprém.hu