Ugrás a fő tartalomhoz

Több ezren köszöntötték az úszókirályokat

Közéleti hírek - 2024.08.16.

Több ezer fős tömeg, köztük rengeteg fiatal sportoló köszöntötte Veszprém párizsi olimpikonjait a Gyárkertben tartott remek hangulatú eseményen csütörtök este.

„Veszprém a királynék és most már a királyok városa!” – kezdte felvezetőjét Molnár Mátyás, az M4 Sport műsorvezetője, az est moderátora a Gyárkert színpadán, utalva arra, hogy a Balaton Úszó Klub férfi triója milyen fantasztikusan szerepelt a párizsi ötkarikás játékokon. Elsőként Rasovszky Kristófot kell megemlíteni, aki 10 kilométeres nyílt vízi úszásban megkoronázta eddig is fantasztikus pályafutását egy olimpiai arannyal.

Ugyanebben a számban bronzérmes lett klubtársa, Betlehem Dávid, aki 1500 méteres gyorsúszásban is jeleskedett, negyedik helyezést szerzett.

A nemrég hozzájuk, Szokolai László edző csapatához csatlakozó Sárkány Zalán medencében képviselte a magyar és veszprémi színeket: 400 és 800 méteres gyorsúszásban (egyaránt egyéni csúccsal) 14. lett, 1500 méteren pedig tizenegyedikként végzett, szintén új egyéni rekordot felállítva.

A Gyárkertben megjelenő hármasnak fiatal veszprémi sportolók álltak díszsorfalat, a kiválóságok egyenként vonultak színpadra komoly vastaps közepette.

A szervezők mellettük köszöntötték azt a két veszprémi nevelésű kézilabdázót, aki részt vett az idei olimpián. Ligetvári Patrik (Veszprém HC) és Fazekas Gergő (Veszprém HC, kölcsönben Plock, Lengyelország) személyesen nem tudott részt venni az eseményen. Ahogyan a már említett Szokolai László sem, aki jól megérdemelt pihenőjét tölti, külföldön nyaral.

A csütörtök esti program folytatásában az úszók Molnár Mátyással ültek le beszélgetni a színpadon. Hamar kiderült, hogy mind a hárman kicsit másképp dolgozták, dolgozzák fel az olimpiai szereplést.

Sárkány Zalán elárulta, hogy az elmúlt napokban őt csak ott lehetett látni, ahol buli volt. A hozzá hasonlóan 20 éves Betlehem Dávid is partizott volna, ám hozott haza egy fertőzést a Szajnából, amely miatt rövid időre még kórházba is került. „Ezt mindenki megkapta, aki nincs 90 kiló” – jegyezte meg viccesen. Rasovszky Kristóf, aki 27 évesen már nyugodtabb életet él, elmondta, hogy ő otthon, feleségével és kutyáival töltötte az elmúlt napokat.

Mind a hárman kiemelték, hogy mennyire fantasztikus az olimpia hangulata, amelynek különlegessége mindenkit megfog. – Nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan vagytok most itt és az is, hogy ilyen sokan szurkoltatok nekünk – szólt a közönséghez Kristóf. Dávid megjegyezte: mindenki magáénak érzi kicsit az eredményt, ennek ő nagyon örül, ez így van jól.

− Én már a tokiói ezüstéremmel is elégedett voltam – válaszolta Kristóf arra a kérdésre, hogy milyen érzés olimpiai bajnoknak lenni. – Természetesen boldog vagyok, hogy meglett az arany is. Kaptam üzenetet Kiss Balázstól (Atlanta kalapácsvető aranyérmese, Veszprém első és már nem egyetlen ötkarikás bajnoka – a szerk.) is, nagyon jó, nagy dolog az ő társaságába kerülni. De milyen érzés olimpia bajnoknak lenni? Egyelőre úgy érzem, nem változott semmi, ezt még ízlelgetnem kell.

A fiúk szót ejtettek arról is, hogy milyen volt a közös munka, a felkészülés a veszprémi uszodában és az edzőtáborokban. Arról, hogyan „húzták egymást” napról-napra. 

− Hatalmas motiváció volt, hogy a világ egyik, azóta kiderült, hogy a legjobb úszójával edzhetek – mondta Dávid Kristófra utalva. Zalán szeretne Dávid szintjére eljutni medencében és 2028-ban „visszavágni” neki 1500 méteren. Kristóf szerint Dávid még nála is többet elérhet a jövőben nyílt vízi úszásban.

− Nem álmodtam róla, ez az olimpia arany nálam álom fölött van. Én csak úszni akartam. Jól éreztem magam a vízben és szerencsés vagyok, hogy ma is ezzel foglalkozhatok – fogalmazott gyerekkorára visszatekintve Kristóf.

Az úszók mindannyian kiemelték a család, a környezet hatalmas szerepét eredményeikben, azt, hogy a munkát nemcsak ők tették bele, rengeteg ember segítsége szükséges a kiemelkedő teljesítményekhez.

Rasovszky Kristófot, Betlehem Dávidot és Sárkány Zalánt Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő köszöntötte ajándékkal.

− A város nevében gratulálok a hősöknek. Azonban nemcsak a gratuláció jár, hanem a köszönet is, hiszen óriási munka, rengeteg lemondás előzte meg eredményeiket. Nem kímélték magukat, áldozatot hoztak, ami tiszteletet érdemel – fogalmazott a polgármester, aki a jelen lévő veszprémi sportoló gyermekekhez szólva kijelentette: a jövő itt van velünk. Megjegyezte, jó érzés látni a most díszsorfalat álló, egyen melegítős fiatalokat, köszönet jár szüleiknek és egyesületeiknek.

A csütörtök esti program a Wellhello koncertjével zárult a Gyárkertben.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Fülöp Ildikó

Vissza az oldal tetejére >>