Ugrás a fő tartalomhoz

Díszpolgári címet kapott Navracsics Tibor

Közéleti hírek - 2024.08.20.

A kiemelkedő tevékenység elismerése

A veszprémi közgyűlés a városért végzett több évtizedes elkötelezett és áldozatos munkája, a helyi közéletben betöltött aktív szerepe, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Navracsics Tibor részére Veszprém Város Díszpolgára címet adományozott kedden este. A kitüntetést Porga Gyula polgármester adta át.

Az Óváros téren megrendezett eseményen Ovádi Péter kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

– Több mint ezer év van a magyarság mögött, amit már nem hontalanul vándorolva, hanem letelepedve a Kárpát-medencében megélt. Ezer év tapasztalata kellően sok, hogy tudni véljük, mi végre vagyunk a világon mi, magyarok. Ugyanakkor kevés ahhoz, hogy orákulumként lássuk a jövőt. Így pedig marad a hit, a remény és a szeretet, ha az utánunk jövő korra gondolunk – fogalmazott Ovádi Péter.

Elmondta, a magyar állam megszületésének ünnepe mellett egy olyan ember előtt is tisztelgünk, aki nekünk, magyaroknak, származástól és világnézettől függetlenül egységesen a legnagyobb példaképként jelenik meg. Szent István király az origója mindannak, amit ma magyarságnak hívunk. 

– Nem túlzás, ha azt mondjuk, miatta van ma piros-fehér-zöld trikolór a személyi igazolványunkba nyomtatva. Miatta beszélhetünk ma a Kárpát-medencében ezen a más népek szerint megtanulhatatlan, furcsa nyelven, amit magyarnak hívunk. Szent Istvánnak köszönhetjük, hogy gyermekeinknek a csodaszarvasról mesélhetünk – jelentette ki.

Szerencsések vagyunk

Mint mondta, Szent István mögött nem volt évezredes történelmi tapasztalat, ennek ellenére államalapító királyunk képes volt olyan gondolatok mentén meghozni a döntéseit, amikor válaszút elé érkezett, ahol a saját hatalmának megszilárdítása nem cél, csupán eszköz volt.

– Szerencsés emberek vagyunk mi, veszprémiek, hiszen az ország egyik, ha nem a legszebb városában építhetjük ezt a várat, amit Magyarországnak hívunk. Abban a városban, amit Szent István hű társának, Gizellának ajándékozott – tette hozzá a parlamenti képviselő, aki szerint Szent István eszméi máig itt élnek velünk. Imre herceghez írt intelmei kortalanul szelték át az évszázadokat és szolgáltak iránytűként az uralkodóknak, majd a polgáriasodás beköszöntével a hétköznapi embereknek is. Számunkra pedig megadatott az, hogy immáron ezer év tapasztalatából merítsünk erőt a mai kor kihívásaihoz.

Kijelentette azt is: manapság is élnek köztünk olyanok, akiket méltán lehet emlegetni ezen veszprémi nagyok sorában. A mai ünnep fényét pedig tovább emeli az, hogy Veszprém sosem volt rest elismerni és tisztelegni azok előtt, akik vitathatatlanul a város és a térség előmenetelének szentelték idejüket, munkásságukat és intellektusukat. Navracsics Tibor pontosan ezekkel az erényekkel van felvértezve. Ovádi Péter beszélt arról is, hogy az építkezés korát éljük Magyarországon és Veszprémben. 

– Egy kicsit mindannyian lehetünk Szent Istvánok. Pedig nem kell véres harcokba vonulnunk, nem kell nemzetségekkel szembeszállnunk, vagy vállunkra venni egy egész ország sorsát. Csupán elég, ha magunkévá tesszük azt a hitet, reményt, bátorságot, amit államalapítónk képviselt. Ha keresztényi szeretetben tekintünk másokra, de leginkább egymásra, és hisszük, hogy most véghez vitt tetteinknek az ezer év múlva is virágzó Magyarországra is lesz hatása – vélekedett.

Fáradhatatlan munkával

Navracsics Tibor Veszprémben született, a Lovassy László Gimnáziumban érettségizett 1984-ben, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte meg jogi diplomáját. Veszprémben kezdett dolgozni bírósági fogalmazóként, majd egyetemi felkéréseknek eleget téve oktatói tevékenységet folytatott. Munkája többnyire Budapesthez kötötte, azonban mindig megragadta az alkalmat, hogy szülővárosába visszatérhessen. 2010-ben és 2014-ben is Veszprém országgyűlési képviselőjévé választották, továbbá 2010–2014 között pedig közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes volt, a 2014–2019 közötti ciklusban oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosként dolgozott az Európai Bizottságban, majd 2019. december 1-jétől ismét Veszprémé lett a főszerep, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztos pozíciót töltötte be. 

Kormánybiztosként végzett munkájának köszönhetően Veszprém központtal egyedi, regionális szintű összefogással, identitáserősítő programsorozattal mutathattuk meg Európa felé is városunk és a térség kulturális gazdagságát és szépségét. 

Veszprémért és a veszprémiekért folytatott elhivatott munkája jóvoltából 2023 óta Európa és a világ megkülönböztetett figyelmét élvezheti városunk, az EKF-évad sikerével bevéstük Veszprém nevét nem csupán az ország és Közép-Európa, hanem egész Európa XXI. századi történelmébe.

A hosszú évek fáradhatatlan munkája meghozta gyümölcsét: Veszprém sikerrel állta meg helyét a Bakony és a Balaton ölelésében kulturális, turisztikai, gazdasági és kreatívipari szempontból egyaránt. 2023-ban több mint 3500 esemény valósult meg 116 település összefogásával.

Navracsics Tibor közéleti tevékenysége töretlenül kimagasló. 2022-2023-ban területfejlesztési miniszterként, jelenleg pedig közigazgatási és területfejlesztési miniszterként dolgozik.

− Aki itt él a városban, annak nem kell külön indokolni a díszpolgári címet. Navracsics Tibor az elmúlt közel tizenöt esztendő városmegújítási program sikerének egyik fontos szereplője volt – nyilatkozta az átadás előtti pillanatokban Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

– Mindegy, hogy milyen pozícióban volt éppen, milyen feladatot látott el akár országgyűlési képviselőként, kormánybiztosként, vagy miniszterként, mindig segítette a város törekvéseit, meghatározó szereplője volt helyi közéletünknek. A kulturális főváros program sikerének szintén nagyon fontos tartóoszlopa volt, ötletekkel, tanácsokkal, kapcsolatokkal folyamatosan segítette a programunkat. Köztudott róla, hogy ízig-vérig veszprémi, minden ide köti őt. Nagyon fontos egy jól működő, erős közösség esetében, hogy észrevegyük azt, aki egy kicsit többet tett, mint a többiek. Navracsics Tibort a város legnagyobb elismerésével kell, hogy elismerjük.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos