Ugrás a fő tartalomhoz

Izgalmas ősz érkezik a Művészetek Házába

Kulturális hírek - 2024.08.29.

Az első három kiállítás Géczi János, Can Togay, valamint Tóth Andrej nevéhez fűződik, ami az őszi kínálatot illeti a Művészetek Háza Veszprémben. A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón mindhárom művész jelen volt, akik részletesen is meséltek a közelgő tárlatukról, a Dubniczay-palotában. A helyszínen egyébként új tér is nyílik, Botanikart participatív néven.

Elsőként Hegedűs Barbara alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, nagy felelősség volt a 2023-as év, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa volt, de az azt követő korszakban is legalább ekkora a teher, hogy az előző évhez hasonló színvonalon tudjanak működni a kulturális intézmények a városban, akár európai szinten.

Hegedűs szerint a Művészetek Háza élen jár a folyamatos megújulása miatt, és tudja, miként kell színvonalasnak lenni, éppen ezért egyfajta mintaként is szolgálhat. Hegedűs megerősítette, a város továbbra is kész támogatni az intézményt.

Géczi János író, képzőművész volt az első felszólaló a művészek közül, hiszen neki nyílik elsőként kiállítása, pontosan szeptember harmadikán, Magánkép címmel a Csikász Galériában, ami Géczi János magángyűjteményébe enged betekintést. A közelmúlt történetei elevenednek meg a kiállító térben, képzőművészek pályáinak és egy irodalmár munkásságának a kereszteződési pontjait, párhuzamos szakaszait jelzik a művek, s arról az élet- és kulturális közegről tanúskodnak, amelyet a többnyire magányosan tevékenykedő művészek létrehoztak. Mivel Géczi János könyvein is megjelenik a tárlat egy-egy alkotása, így a könyvek is láthatóak lesznek a kiállítói térben.

A szóban forgó tárlaton több mint hatvan képzőművészeti alkotás lesz bemutatva, valamint a kiállítás részének tekintendő kísérő katalógus, amelyben a reprodukciókat kiegészítik a veszprémi képzőművészeti élet személyiségeit felvillantó pályaképek, kritikák, tárlatmegnyitók, illetve egykoron irodalmi folyóiratban megjelent dokumetumok.

Can Togay és Tóth Andrej kiállítása szeptember hetedikén nyílik a Dubniczay-palotában. Előbbi a mesterséges intelligencia által generált képekből áll majd, címe pedig a Rettentő gondolatok boltja (és a Jó gondolatok terme).

Can Togay elmondta, puszta véletlennek köszönhető, hogy az MI által generált képekkel foglalkozni kezdett, hiszen alapvetően a nyelvi modellekkel, szövegekkel ismerkedett mélyebben. Majd beleütközött egy képalkotó platformba, és rájött, hogy ez nagyon kezdetleges út, pont mint egykor a fotózás vagy a filmezés. Szemfényvesztés? Cirkusz? Can úgy akarja, döntse el a látogató.

Tóth Andrej munkáin keresztül a digitális képalkotás klasszikus irányzatát ismerhetjük meg, hiszen a kortárs plakátművészet egyik kiemelkedő alakja, aki dolgozik többek között az A38 plakátjain, a Radnóti Színházén vagy a Danubia Zenekarén. A retrospektív kiállítás során létrejött plakátokat külön fejezetekre bontva mutatja be, ami összesen húsz évet ölel fel.

Végül Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója is mesélt a közelgő eseményekről. A kiállítások mellett az intézmény egy megújuló térrel és ezzel együtt új funkcióval is bővül. A Dubniczay-palota egyik eddig ritkán kihasznált helyisége BOTANIKART participatív tér néven nyílik meg 2024 szeptemberében. A nyitórendezvény a Természetkép című időszaki kiállítás és a BOTANIKART – Természetkép témahét közös projektjeként valósul meg. A vadon termő növények megismerésére és hasznosítására fókuszáló témahét párhuzamosan zajlik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektben szintén részt vevő görög Elefszína városában létrehozott azonos tematikájú projekttel.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Vámosi Patrik