Ugrás a fő tartalomhoz

Évadnyitó a Kabócában

Kulturális hírek - 2024.09.04.

A következő évadban a Kabóca Bábszínház lesz a világ közepe

Kedd délelőtt tartották meg az évadnyitó sajtótájékoztatót a Kabóca Bábszínház új épületében, a Deák Ferenc utcában, ahol az elmúlt év sikereit összegezték, illetve a jövőbeni tervekről is szó esett.

Markó Róbert, a színház új igazgatója nyitotta meg a sajtótájékoztatót, aki a társulat mögött álló izgalmas időszakról mesélt. Az egyik legsikeresebb új projektje a bábszínháznak a nyári táborok voltak, illetve külön örültek a lehetőségnek, amikor a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben ukrán kisgyerekeknek is tarthattak egy kurzust, a következő évtől pedig havi rendszerességgel fognak hozzájuk a háború elől menekült családok gyerekei egyfajta bábterápiás foglalkozásra ellátogatni, így ezzel a színháznak a társadalmi hasznossága is növekszik.

Az igazgató kiemelte, hogy az egész társulat számára a nyár legszívmelengetőbb eseménye az volt, hogy az intézmény majdnem negyedszázados történetében először esett meg az, hogy egy kollégájuk állami kitüntetést vett át, név szerint Kerekes Péter, a bábszínház műhelyvezetője kapott Magyar Bronz Érdemkeresztet a Kulturális és Innovációs Minisztérium jóvoltából.

És hogy mitől lesz a következő évadban a Kabóca Bábszínház a világ közepe? Kemény Henrik, Vitéz László játékos, Kossuth-díjas bábművész 2025. januárjában ünnepelné 100. születésnapját. A Magyar Bábművészek Szövetsége szakmai gondozásában a 24-25-ös év nagy jelentőséggel bír, amihez a Kabóca Bábszínház is csatlakozni fog több programmal. Kemény Henrik legendás alakja a magyar bábjátszásnak, és rengeteg vásári bábjátékos bújt elő az ő köpönyegéből. A bábművész, miután nekiállt a paraván fölépítésének, akkor toppantott egyet, ahova a paravánt felépítette, és azt mondta, hogy ma itt lesz a világ közepe.

,,A célunk a következő évadban, hogy e köré a gondolat köré szerveződünk, hogy a Kabóca Bábszínház legyen a világ közepe” – zárta gondolatait Markó Róbert.  

A bábszínház nem marad egyedül terveivel, önkormányzati részről dr. Hegedűs Barbara biztosította támogatásukról a színházat, míg Lamos Péter, a Veszprém2023 Kft. ügyvezetője további infrastrukturális fejlesztéseket helyezett kilátásba.

A Kabóca Bábszínház esetében nem csak szlogen az, hogy nullától százéves korig játszanak, hanem valóban így van. A repertoár fontos részét jelentik a négy éven aluliaknak szóló babaszínházi előadások, amelyekből az intézmény történetében először bérletet is hirdetnek az évadban, bölcsődék, illetve óvodák kis csoportjai számára. A program gerincét továbbra is az ovis kisiskolás előadások teszik ki, a 12 bemutatóból 8, amit a következő évadban is tartani fognak. Problémát jelentett azonban, hogy hogyan jutnak el a veszprémi ovisok, kisiskolások a bábszínház épületébe, erre született most egy együttműködés keretében megoldás, a V-busz segítségével.

Polgári István, a V-busz ügyvezetője elmondta, hogy bábszínházi különjáratokat fognak biztosítani az érdeklődő óvodák számára, hogy a gyerekek térítésmentesen és megfelelő körülmények között látogathassák a színházat. A járatokat ráadásul megfelelő matricákkal és feliratokkal is ellátják majd, hogy a kicsik igazán magukénak érezzék a buszokat.

A színház a közelmúltban több városi civil egyesülettel is felvette a kapcsolatot, köztük az egyik partnerük lett az AutiSpektrum Egyesülete. Az egyesület elnöke, Brokés Judit közreműködésével készült csodálatos mesekönyvéből, a Csillagbuszból – mely az autizmusnak a kérdéskörét dolgozza fel – a következő évben, pontosan április 2-án, az autizmus világnapjára egy előadás is készül.

,,Markó Róbert megkeresett minket, hogy nemcsak egy patrónus program által szeretnének hozzájárulni a családok színházba járási lehetőségéhez, hanem felvetődött az ötlet, hogy ebből a könyvből készüljön egy pár előadás, olyan formában, hogy akár osztálytermi bemutatásra is alkalmas legyen. Nagyon várjuk a bemutatót, nagyon várjuk a közös munkát, és nagyon-nagyon köszönjük a Kabóca Bábszínháznak és Robinak elsősorban, hogy ez létrejött” – mondta el Brokés Judit, illetve a sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Lázár Ervin Programban is beválogatták az előadást. Tehát lehetőség lesz arra, hogy a Veszprém vármegyében működő alsótagozatosokhoz térítésmentesen jusson el az előadás, amennyiben ők ezt választják a számos lehetőség közül.

A felnőtteknek szóló előadásokban is lesznek újdonságok, melyekről Krámer György táncművész és koreográfus beszélt, aki egyfajta közéleti beszélgetéssorozatot indít a bábszínház falai között.

,,Két témakört határoztunk el. Az egyik témakör a környezettudatosság, környezetünk értékei, a természet értékei és azok veszélyeztetettsége, a másik pedig a kisgyermeknevelés, az alternatív pedagógia. Ez a két témakör 6 előadást ölel fel, az első 3 októberben, novemberben és decemberben zajlik majd. A beszélgetőpartnereim dr. Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató, Bándy Klára, a Min-Ta – minerva alternatív tanulás – alapítója, és szakmai vezetője és dr. Kugler Gyula hidrológus, a Bakonykarszt vezérigazgatója lesz” – ismertette a programot a művész.

A bábszínház eddigi sikereit a számadatok is alátámasztják, hiszen az előadásszámuk 42%-kal, a nézőszámuk 29,2%-kal, az intézményi bevételük pedig 49,6%-kal emelkedett az előző évadhoz képest, és ezt a tendenciát szeretnék fenntartani a jövőben is.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba