A veszprémi iskolai közétkeztetés újdonságai
Szabadszedéses menza Veszprémben
Szeptembertől a Hriszto Botev iskolában már úgynevezett szabadszedéses tálalással kapják a gyerekek az ebédet, nemsokára pedig több másik iskola is követi ezt. A szülők pénztárcája nem fogja megérezni a változást, ugyanakkor a Hungast, a veszprémi közétkeztetéséért felelős cég azt várja az országban is úttörőnek számító programtól, hogy nem lesznek érintetlenül visszavitt tányérok a menzákon és a gyermekek önállósága is fejlődik.
A szabadszedéses tálalás lényege, hogy az iskolai menzákon a gyerekek nem előre a tányérba szedett ételt kapnak, hanem több opció, jelen esetben két főétel közül ők maguk választhatják ki, hogy miből és mennyit mernek maguknak.
Ez a megoldás Svédországban már sikerrel működik, a Hungast szakemberei számos külföldi példát megvizsgálva ott találtak rá az effajta közétkeztetésre, amit a megyei jogú városok közül először Veszprémben valósítanak meg úgy, hogy gyakorlatilag bevonják a város csaknem összes iskoláját.

Szerdán délelőtt a Hriszto Botev Iskolában mutatták be részletesen a szabadszedéses tálalás előnyeit a megújult iskolai menzán, ahol Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója elmondta, a tapasztalatok szerint az ilyen étkeztetést alkalmazó intézményekben a gyerekek többet és változatosabban kezdenek enni és megkóstolják azokat az ételeket is, amiktől előtte ódzkodtak.
Ennek pszichológiai eredete is van, hiszen azáltal, hogy ők maguk dönthetnek arról, hogy a két főétel közül melyiket kóstolják meg, sokkal szívesebben eszik meg az ebédet. Sőt, a mennyiséget is saját maguknak határozzák meg, így a program másik jótékony hatásaként sokkal több üres tányér lesz az ebéd végén, így az ételek pazarlása is csökken.
Ha szeretnének, bármilyen sorrendben többször is szedhetnek maguknak, vagy akár egy ebéd alkalmával megkóstolhatják mindkettő főételt is a leves mellett, mondta Enyedi Csaba a szabadszedéses tálalást részletezve.
Ezeken az előnyökön kívül további hozadéka az ilyen megoldásnak, hogy nő a kisgyermekek önállósága, egymástól is kedvet kaphatnak az új ízek megismerésére és valóban annyit esznek, amennyi jól esik nekik.

Az eseményen jelen volt Sótonyi Mónika, Veszprém alpolgármestere is, aki elmondta, szeptembertől a Hriszto Botev Iskolában és középiskolai kollégium menzáján már így zajlik az étkezés, de hamarosan további iskolákban is bevezetik majd, sorrendben a Jendrasik-Veneszben, a Báthoryban, a Táncsicsban, a Noszlopyban, a Simonyiban, a Rózsa útiban, Cholnokyban, a Dózsában, a Deákban, a Kossuthban és a Gyulaffyban.
Az alpolgármester hozzátette, ettől az újítástól a közétkeztetés nem lesz drágább a szülőknek.
Szauer István, az intézményfenntartó KLIK veszprémi igazgatója, valamint Molnárné Staub Ildikó, a Hriszto Botev iskola intézményvezetője elmondták, bizakodva várják az új közétkeztetés bevezetését, amit szerintük a gyerekek is jól fogadnak majd.
Az érintett iskolákban a Hungasttal közösen felújítják az étkezőket is, hogy azok alkalmasak legyenek az ilyen, svédasztalszerű étkeztetés megoldására.
Forrás: Vehír.hu