Ugrás a fő tartalomhoz

Közterület-használat engedélyezése

A közterületek-mások közterület-használatát korlátozó vagy kizáró módon történő-használatára a közterületek használatáról szóló 8/2022. (III.24.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott kivétellel, engedély alapján kerülhet sor.

A közterület használat engedélyezése esetén az engedélyesnek, a közterületek használatáról szóló 8/2022. (III.24.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott kivételekkel, a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékű közterület-használati díjat, de minimum 1.000, Ft-ot kell fizetni.

Fontos tudni, hogy a közterület rendeltetésétől eltérő célra (árusítás, építési-szerelési munka stb. céljára) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztán tartani. 

Korábban a közterület-használat engedélyezéséről az egész ország területére vonatkozóan egységes jogszabály rendelkezett (22/1970. (XI. 18.) ÉVM-KPM együttes rendelet), amely azonban 1994-ben hatályát vesztette. Ma már a helyi önkormányzatok – a régi országos szabályozást alapul véve – önkormányzati rendelet formájában szabályozzák ezt a kérdéskört.

Mi számít közterületnek?

Közterület az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott közterület.

A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletében meghatározott kötelezettségek elmulasztása esetére közigazgatási szankciót állapíthat meg, a bírság felső határát az önkormányzati rendeletben a jogsértés jellegével arányban kell megállapítani. 

A közterület használatára vonatkozó hatósági szerződésben, tulajdonosi (kezelői) hozzájárulásban foglaltak megszegése vagy elmulasztása esetén a felügyelő köteles felhívni a kötelezettet az előírások betartására.

Az ügyet intéző iroda:

VMJV Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Iroda, Üzemeltetési csoport
8200 Veszprém, Óváros tér 9.

Ügyfélfogadás:
hétfő, szerda: 07.30 – 16.00 óráig.

Ügyintéző:

Horváthné Rábel Viktória

Telefon: +36 88/549-100, mellék: #147

Igénybeveheti:

Természetes és jogi személy, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaság

Kérelem benyújtásának módja:

– Személyesen vagy postai úton a Városüzemeltetési Iroda, Üzemeltetési Csoportjához a fenti címen
– Elektronikus úton itt >>

Ügyintézés díja: díjmentes

Alkalmazott jogszabály:

Letölthető dokumentum: