Ugrás a fő tartalomhoz

2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot

Közéleti hírek - 2024.05.16.

Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.

Már biztosan Veszprémben rendezik meg a tájékozódási futók legnagyobb világeseményét, a World Orienteering Championships versenyt – tájékozódási futó világbajnokságot (WOC 2027) –, így a következő években a felkészülési események és a világesemény hetében Veszprémre figyel majd sok-sok ország sportot szerető polgára. Négy év múlva ugyanis ötven-hatvan országból 350 élversenyző és a velük tartó 5000 kísérő, valamint szurkoló érkezik városunkba.

Porga Gyula polgármester az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: a város büszke lehet sportegyesületeire és sikeres sportolóira, és arra, hogy ilyen neves események szervezésében is kiveszik a részüket.

,,Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat során már megmutatta a város, hogyan képes együtt élni és együtt gondolkodni, ezek az események – mint a rali-Eb, a tájfutó vb – pedig újabb lehetőségek arra, hogy megmutassuk nemcsak a kultúra, de a sport is valódi közösségformáló erővel bír. Az önkormányzat pedig minden hasonló törekvést segíteni fog a jövőben is” – emelte ki a polgármester.

A legutóbbi közgyűlés határozata alapján a város 30 millió forintos támogatás biztosít a világbajnokság megrendezésére.

A magyarok Svédországgal szemben nyerték el a vb rendezési jogát 2023-ban, majd a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség a Veszprémi Honvéd Sportegyesületet bízta meg a szervezéssel. A tájékozódási futó világbajnokság várható időpontja 2027. július 13-18., de már az előző években is lesznek felkészítő nemzetközi tájfutó események Veszprémben.

Az esemény versenyközpontja a Pannon Egyetem veszprémi kampusza lesz „olimpiai falu jelleggel”. Nemcsak a profik, hanem az amatőr sportolók, a futás szerelmesei is kipróbálhatják magukat a világbajnoki terepen, párhuzamosan a versenyekkel.

A Pannon Egyetem képviseletében dr. Gelencsér András rektor és Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja osztották meg gondolataikat a rendezvényről. A rektor elmondta, hogy a megyei jogú városok közül Veszprémben a legmagasabb a diplomával rendelkezők száma, amelyhez a Pannon Egyetem nagyban hozzájárul.  Minden, ami a kultúrához, sporthoz tartozik, azt támogatja az egyetem, a várossal már nagy múltú együttműködéseket tudnak maguk mögött. Az elsők között, több évtizede vezették be a kötelező testnevelés oktatást az egyetemen, és széles sportágválasztási lehetőséget biztosítanak minden tanulójuk számára.

Csillag Zsolt megemlítette, hogy 75 éves lesz idén a Pannon Egyetem, és már 74 éve van sportklubja az intézménynek, amely több mint ezer igazolt sportolóval rendelkezik. Éppen ezért szeretnének minden létező platformon jelen lenni a sport világában is, így örömmel csatlakoztak a tájfutó világbajnokság lebonyolításához.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség képviseletében Kovács Balázs elnök a Veszprémi Honvéd Sportegyesületet méltatta, hogy belevágnak egy ekkora rendezvény megszervezésébe, melyben már most több éves munkájuk és előkészületük van. A VHSE a legerősebb egyesületünk, így örömmel bízta meg a szövetség őket ezzel a feladattal – fogalmazott az elnök.

A sajtótájékoztató végén Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pannon Egyetem, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Veszprémi Honvéd Sportegyesület a világbajnokság előkészítése, népszerűsítése és a rendezés elősegítése érdekében együttműködés megállapodást kötött, mellyel egy közös munkát kíván elindítani a világbajnokság sikere, Veszprém város, és a Pannon Egyetem népszerűsítése érdekében.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba