A gasztronómiát ünneplik Veszprémben
Balaton Wine & Gourmet fesztivál – díszvendég: Olaszország
Bekerülhet az olasz konyha az UNESCO szellemi örökségei közé, hangsúlyozta Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a vasárnap estig tartó a Balaton Wine & Gourmet fesztivál megnyitóján Veszprémben, a Jezsuita kolostor és romkertben pénteken.
Mészáros Zoltán, a hétvégi rendezvény ügyvezető igazgatója köszöntőjében egyebek mellett azt mondta, az olasz konyha, mely szavai szerint a nemzetközi gasztronómia anyahajója, többet tud annál, amit a világ tud róla.
Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete kiemelte, meghatározó szerepet tölt be a gasztronómia a kultúrában. A mostani rendezvényen bemutatják az olasz konyha és borászat legjavát, ízelítőt adnak az itáliai életérzésből és stílusból is.
Porga Gyula, Veszprém polgármestere rámutatott, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program felhelyezte Európa térképére Veszprémet és a régiót, mely így ismert lett nemzetközi szinten is. – A mostani rendezvény is jelzi, a tavalyi kiemelt év után is van folytatás – fogalmazott.
Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója szintén a tavalyi program folytatását emelte ki, majd üdvözölte, hogy a mostani rendezvényen bemutatkozik a szlovéniai Nova Gorica is, mely szintén jelzi a fesztivál nemzetközi jellegét.
Károlyi Zsuzsanna, a rendezvény fő támogatója, E.ON Hungária Csoport márka- és marketingvezetője a rendezvény kapcsán az olasz életérzést és a fenntarthatóságot emelte ki. Az eseményt a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökségeként, az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében, az E.ON Hungária Csoport fő támogatásával szervezik meg. A fesztiválon az olasz és a magyar gasztronómia legjavából adnak ízelítőt, kitűnő italokat kínálnak, a jezsuita kolostorban esténként Michelin-csillagos olasz séfek különlegességeket főznek.
– Sok hasonlóság van az olasz és a magyar konyha között, szögezte le Gianni Annoni szakács, étterem-tulajdonos, televíziós műsorvezető, a rendezvény házigazdája lapunk érdeklődésére. Ilyen például a zsíros kenyér, igaz, mások a zsírok, mások az emberek, más a nyelv is. Olaszországban is főznek gulyáslevest, de sok köménnyel, amit lehet, a magyarok nem tudnának, ahogy mondta, „felemészteni”. Mindkét konyhában vannak olyan lángosok is, melyek hasonlítanak egymásra. – Mindenütt az a cél, hogy együtt üljünk egy asztalnál, együnk egy jót és igyunk hozzá egy jó pohár fröccsöt! Kávét igyatok, amikor akartok, de a cappuccino, illetve a habos kávé 11 után már tilos! Ez szabály! – jegyezte meg határozottan, a tőle megszokott jókedvvel a sztárszakács.
Forrás: Napló
Kép: Fülöp Ildikó