Ugrás a fő tartalomhoz

Az állattartók felelőssége a forró nyári időszakban

Közéleti hírek - 2024.07.15.

Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos ismételten felhívja az állattartók figyelmét a nyári meleg okozta veszélyekre. A nyári hónapok forrósága nem csupán az emberek, hanem négylábú társaink számára is komoly kihívást jelent. A kánikula időszakában különösen figyelnünk kell háziállataink jóllétére, hiszen a magas hőmérséklet súlyosan megterhelheti őket.

A hőség hatására könnyen kialakulhat hőguta és kiszáradás, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a kutyák számára. A hőguta gyorsan felléphet, különösen akkor, ha az állat zárt helyen, például autóban marad. Ezt a helyzetet tovább súlyosbíthatja a megfelelő folyadékbevitel hiánya, ami gyors kiszáradáshoz vezethet. 

A kiszáradás és a hőguta jeleit ismerni és felismerni létfontosságú. Ha a kutya szájnyálkahártyája száraz, a bőre rugalmatlan, vagy ha a szemek beesettnek tűnnek, az mind a dehidratáció jele lehet. Ezen kívül figyeljünk a túlzott lihegésre, bágyadtságra és a letargiára is, melyek szintén a hőség okozta stresszre utalhatnak.

Fontos, hogy az állattartók különös figyelmet fordítsanak kedvenceikre a forró napokon. Biztosítsanak számukra elegendő friss vizet, hűvös, árnyékos pihenőhelyet, és kerüljék a fizikai megterhelést a legmelegebb órákban. Az állatok gondozása során elengedhetetlen az odafigyelés és a megelőzés, hogy elkerüljük a hőség okozta egészségügyi problémákat.

A kormánybiztos hangsúlyozza, hogy az állattartók felelőssége, hogy gondoskodjanak kedvenceik biztonságáról és jóllétéről a nyári időszakban.

A megfelelő elővigyázatosság és a folyamatos figyelem segíthet abban, hogy a forró napok ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat háziállataink egészségében. Minden állattartónak tudatosan kell cselekednie, hogy megóvja négylábú barátait a nyári meleg veszélyeitől.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba