Ugrás a fő tartalomhoz

Átvették megbízólevelüket a veszprémi képviselők

Közéleti hírek - 2024.06.19.

Régóta nem volt ennyire színes a képviselő-testület

Bár csak októbertől alakulnak meg hivatalosan az önkormányzatokban az új képviselő-testületek, a megbízóleveleket az újonnan megválasztott képviselőknek már átadták. Veszprémben kedden délután a városházán több olyan politikus is átvette ezt a dokumentumot, akinek első ciklusa lesz képviselőként.

A június 9-ei önkormányzati választás abból a szempontból semmin nem változtatott Veszprém politikai életében, hogy továbbra is Porga Gyula fogja vezetni a várost, a képviselő-testületben pedig a Fidesz-KDNP-nek lesz többsége. Ugyanakkor több olyan képviselő is van mind a kormánypárt, mind pedig az ellenzék oldalán, akiknek csak most kezdődik el képviselői munkájuk. Pontosabban október 1. után, mivel a jelenlegi testületnek addig tart a mandátuma, a júniusi választás győztesei csak ezután ülhetnek be a városháza patkójába.

Kedden délután ők kapták meg megbízólevelüket, miután a választás eredménye jogerőre emelkedett, ez annyit jelent, hogy Budapesttel ellentétben Veszprémben nem volt szükség újraszámolásra és egyik jelölt sem támadta meg hivatalos úton a választás eredményét.

A megválasztott képviselőknek, valamint a polgármesternek dr. Kovács Gergely, a Helyi Választási Bizottság elnöke adta át a megbízóleveleket ünnepélyes keretek közt, valamint átvehették annak az öt nemzetiségi önkormányzatnak a képviselői is ezt a dokumentumot, akik Veszprémben aktívak: a lengyelek, a németek, az ukránok, az örmények és a romák.

A veszprémi képviselő-testület ciklusok óta most lesz az egyik legszínesebb annak tükrében, hogy a két nagy politikai blokk, a Fidesz-KDNP által képviselt jobboldal és a baloldali ellenzéki pártok összefogásából verbuvált Híd a Városért Egyesület – DK, MSZP, Párbeszéd, Momentum – formáció mellett mandátumot szerzett az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett valóban civil Együtt Veszprémért Egyesület. Velük Gerstmár Ferenc is újra bejutott a képviselő-testületbe LMP-s politikusként, valamint ott van még egy-egy képviselővel a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

Nem folytatja a képviselői munkát a fideszesek részéről Brányi Mária – ő alpolgármesteri megbízatását is befejezi – és Stigelmaier Józsefné, valamint az ellenzék részéről Zakar Csaba. Ők nem is indultak már ezen a választáson.

Az ellenzéki padsorból viszont többen vannak, akik eddig képviselők voltak és el is indultak, de nem választották meg őket a veszprémiek és kompenzációs listán sem maradt nekik hely. A jövőben nem lesz tagja a képviselőtestületnek Benczik Gabriella (Párbeszéd), Guzslován Gábor (Szakszervezetek) és Kovács Rajmund (Reformerek).

Viszont újonnan bizonyíthat a Fidesz-KDNP részéről Rektor Dóra és Török Krisztián, az ellenzék részéről pedig Somfai Attila (Híd a Városért), Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk), Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért) és Szűcs Zoltán (Zoltán (Magyar Kétfarkú Kutya Párt).

A névsorban ugyan nem számít újdonságnak, de hivatalosan új szerepkörbe kerül a Fidesz-KDNP részéről két képviselő, Sótonyi Mónika és Pálinkás Roland, akik öt évvel ezelőtt kompenzációs listáról kerültek be, most viszont megnyerték a körzetüket, így már egyéni képviselőként felelnek a Cholnoky-városrészért és a Haszkovó-lakótelep egy részéért.

Polgármesterként a már említett Porga Gyula folytathatja a munkát, valamint egyéni képviselőként a Fidesz-KDNP-ből Bázsa Botond Lehel, Hegedűs Barbara, Csik Richárd, Halmay Gábor, Kovács Áron, dr. Strenner Zoltán, az ellenzék részéről pedig Gerstmár Ferenc, Katanics Sándor. Kompenzációs listáról pedig ezúttal is bejutott Hartmann Ferenc, aki a Híd a Városért polgármesterjelöltje volt.

Hogy az új városvezetésben kik lesznek az alpolgármesterek, arról majd az októberi alakuló ülésen döntenek.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba