Ugrás a fő tartalomhoz

Világhírű művészek Auer szülővárosában

Közéleti hírek - 2024.07.29.

Hétfőn kezdődik az Auer nemzetközi zenei fesztivál Veszprémben. A város és a Mendelssohn Kamarazenekar ezzel tiszteleg Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, Veszprém világhírű szülöttének életműve előtt.

Tizedik alkalommal rendezik meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer-fesztivált a veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére. A rendező Mendelssohn Kamarazenekar célja egyrészt Veszprém festői, történelmi városába elhozni azokat a művészeket, akik a nemzetközi klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. Másrészt tudatosítani akarják a nemzetközi zenei világgal, hogy a XX. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb egyénisége, Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást. 

Az Auer zenei fesztivál programja

A hangversenyek a veszprémi Hangvillában, a Megyeháza Szent István-termében és a várbéli Szent Mihály-főszékesegyházban lesznek. 

A fesztivál művészeti vezetője Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a fesztivál rendezője és rezidens zenekara a szintén Bartók–Pásztory-díjas veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar.

A fesztiválközönség az elmúlt évek során hallhatta már Veszprémben többek között Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Mischa Maisky, a Borogyin Vonósnégyes, Sergej Krylov, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, a Keller Kvartett és az Auer trió játékát.

Idén az elmúlt fesztiválok világsztárjai közül is többen köszöntik a fesztivál 10. évfordulóját Veszprémben. A nyitókoncerten a Grammy-díjas hegedűművész, az „élő legenda” Gidon Kremer szólójával szólal meg Schumann a-moll gordonkaversenyének szerzői hegedű-változata a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

240729 Auer04 240729 Auer07 play_arrow
A Hír TV előzetese a 10. Auer fesztivál programjáról

Szintén újból Veszprémben hallhatjuk a fiatal zongorista-generáció üstökösként berobbant francia képviselőjét, Lucas Debargue-ot, aki a nemrég alakult Új Auer Vonósnégyes közreműködésével lép fel. Korábbi sikerének helyszínére visszalátogat a Deutsche Grammophone sztárszólistája, az izraeli Avi Avital mandolinművész is, aki Vivaldi lant- és mandolinversenyeket játszik majd a Mendelssohn Kamarazenekarral, de fellép a frissen Liszt-díjas Corpus Harsonakvartett és a kiváló Setup ütőegyüttes is. Szólóestet ad a sokszoros nemzetközi versenygyőztes kolumbiai gordonkaművész Santiago Cañon-Valencia, itt lesz a lengyel Vołosi együttes is, jelentős képviselője a világzenei szcénának. 

A fesztivál záróestjén pedig hamisítatlan latin-amerikai muzsikát ígér a világklasszis hegedűs, a venezuelai Alexis Cardenas és együttese a Recoveco, akik többek között Romero és Astor Piazzolla szerzeményeket is előadnak.

Auer Fesztivál Veszprém honlapja itt >>

Forrás: Magyar Nemzet / Hír TV