Ugrás a fő tartalomhoz

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Közéleti hírek - 2023.10.09.

Elhozták a szabadság, a függetlenség nagyszerű reményét

Az aradi vértanúk tiszteletére tartottak megemlékezést és koszorúzást Veszprémben, a Török Ignác utcai emlékműnél október 6-án. A tizenhárom honvédtiszt kivégzésének évfordulóján az önkormányzat, a helyőrség katonai szervezetei, a honvédelem érdekében aktívan tevékenykedő egyesületek, rendvédelmi szervek, az egyetem, pártok és civil szervezetek képviselői rótták le tiszteletüket.

A honvédtisztek mellett szintén 1849. október 6-án végezték ki gróf Batthyány Lajost, Magyarország első miniszterelnökét Pesten. Rájuk emlékeztek az egybegyűltek.

231007_aradi_02

Veszprém önkormányzatának nevében Brányi Mária mondott beszédet, aki elmondta, ezen a napon az egész Kárpát-medencében emlékezünk a szörnyű tragédiára. Felidézzük az 1848-49-es dicsőséges forradalom és szabadságharc magyar és nem magyar nemzetiségű hőseit, akik mindannyian egy szabad és boldog Magyarországért áldozták életüket. A soknemzetiségű hősök vállvetve harcoltak közös hazánkért egy szebb világ reményében.

231007_aradi03

Mindannyian hősök ők, de nem szabad elfelednünk, hogy az elnyomott földművesek, polgárok közül kikerült névtelen szabadságharcosok ezrei küzdöttek azért, hogy nemzetünk lerázza a Habsburg-elnyomás igáját, s szabad és független életet éljen. Az aradi események a maguk igazságtalanságában, kíméletlenségében a mindenkori elnyomás jelképévé váltak.

231007_aradi01

Az aradi tizenhármak fordulatokban gazdag életútja arra is példa, hogy népként, nemzetként változtathatunk helyzetünkön, ha igazságérzetünk megkívánja, és ha kellően bátrak vagyunk kiállni szabadságjogainkért.

231007_aradi05

Brányi Mária elmondta, sem a kivégzett hősöket, sem az ismeretlen szabadságharcosok ezreit, tízezreit soha nem feledhetjük, hiszen számunkra, veszprémiek számára is elhozták a szabadság, a függetlenség nagyszerű reményét, mely csak később válhatott teljessé életünkben. Gyásznapja ez a magyarságnak, mégis a reménység napsugarával melegíti szívünket. 

231007_aradi04

Az ünnepi műsorban közreműködött a Légierő Zenekar, Vastag Richárd népművész, Keresztesi László színész, majd örmény nyelven szavalta Mikayel Nalbandian Szabadság című versét Tatevik Muradyan.

Forrás: Napló
Kép: Fülöp Ildikó