Ugrás a fő tartalomhoz

Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké

Közéleti hírek - 2024.05.19.

Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola.

A Hangvillában tartott gálán Christo Stefanov Polendakov bolgár nagykövet is részt vett, aki köszönetét fejezte ki az iskolának, amiért 50 éve őrzi Bulgária egyik legnagyobb nemzeti hősének nevét. Hriszto Botev a bolgár történelemben éppen annyira fontos személy, mint Petőfi Sándor a magyar történelemben: egy szabadságharcos, egy szent, egy példa, akit követni kell – fogalmazott a nagykövet.

Molnárné Staub Ildikó intézményvezető felidézte, az iskola létrejöttét 50 évvel ezelőtt az Egry lakótelep benépesülése tette szükségessé. Így jött létre 1974-ben – az intézménye színe után – a Kék Iskola, egy épületben, 449 diákkal. Egy évvel később aztán, amikor a bulgáriai Petőfi Sándor Iskola testvériskolát keresett Veszprémben, az intézmény felvette a bolgár költő nevét. Az évek során nem csak ez változott: egyre nőtt a tanulólétszám is, ami 1977-ben, majd 1982-ben egy-egy új szárny építését hozta magával. Jelenleg a Botevnek 600 tanulója van, míg a felső- és tagintézménybe 72 diák jár.

Igényes szakmai munka, elkötelezettség a hivatás iránt, empátia, tolerancia, nyitottság, befogadó légkör, a tanítás és a gyerekek szeretete – 50 éve ezek az alapok, amire építkeznek, és ami mentén a fejlesztéseket végzik a munkatársak – emelte ki az igazgató. Vallják, az iskola a gyerekeké, az oktató feladata pedig példát adni nekik, felkészíteni őket a továbbtanulásra és az életben való helytállásra, megtanítani nekik a legfontosabb értékeket. De legalább ilyen fontos az is, hogy a gyerekek második otthonuknak érezhessék az iskolát, ezért is bővítik folyamatosan a közösségformáló programokat, amelyek közé maga a gála is tartozik, hisz itt a tanulók megmutathatják egymásnak és családjaiknak is tehetségüket, tudásukat, a közös munka eredményét.

Az otthonosságot, az összetartozást hangsúlyozta köszöntőjében Porga Gyula polgármester is, aki emlékeztetett, egy ilyen jelentős évfordulónál, mint az 50 év, nemcsak egy dátumot ünneplünk, hanem legalább három dolgot: a pillanatot, amikor a veszprémi döntéshozók úgy határoztak, Veszprém kezdi kinőni a határait és újabb iskolára van szükség, hiszen ahol iskola van, ott jövő is van. Ünnepeljük a magunk mögött hagyott fél évszázadot is: az egykori fiatal, lánglelkű pedagógusok alkotta tantestületet, amelynek köszönhetően a Botev nagyon hamar felnőtt a Veszprémet jellemző tradíciókhoz és a városi iskolák élmezőnyébe került. De ünnepeljük mindazokat is, akik ide jártak, mert ugyan egy iskolát elsősorban a pedagógusok formálnak, a jó hírét azok a diákok viszik tovább, akik a mai napig büszkén vallják, itt tanultak. És persze ünnepeljük a jelent és a jövőt is, hiszen egy gálaműsor mindig kitárja az iskola kapuit, mutatja, hogy valóban jól érzik magukat itt a diákok, ami a családtagoknak is erőt ad, hogy jó szívvel engedjék el csemetéiket.

Mindezt egy közel három órás, zenés-táncos műsorral bizonyították a diákok, akiknek ezentúl is biztosítottak a jó légkör és a tehetségük kibontakozásához szükséges feltételek: Rózsa János, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese a szervezet nevében 100 ezer forinttal támogatta a szülinapos iskolát.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba