Ugrás a fő tartalomhoz

Civil nap az Erzsébet-ligetben

Közéleti hírek - 2024.05.19.

A Veszprémi Újtelepi Baráti Kör érdemelte ki a Pro Civitate díjat

Szombaton rendezték meg a 17. Veszprémi Civil Napot az Erzsébet-ligetben, ahol sokan várták a pillanatot, amikor bejelentik: ki kapja idén a közgyűlés által odaítélt Pro Civitate díjat.

Varga Endre főszervező a Veszprémi Civil Ház és a veszprémi civil szervezetek nevében üdvözölte a szép számú érdeklődőt. Megköszönte a civil szervezetek vezetőinek, köztük Heiter Sándornak, a Veszprémi Civil Kerekasztal elnökének a segítséget, hiszen szerinte ez a nap nem valósulhatott volna meg összefogás nélkül. A civil szervezetek egytől egyig hozzátettek valamit: ki műsort, ki padot, ki eszközöket.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, öröm látni, hogy ilyen sokan itt vannak az idei civil napon, ami talán nem is csoda, hiszen nagy hagyományú programról van szó. Nagy tett, hogy 17 éven keresztül képesek voltak a szervezők a várossal egyben tartani az eseményt. Szólt arról is, a tavalyi EKF-ünnepet, az egész éves ünnepségsorozatot hite szerint lehet folytatni, hiszen mindez döntően a veszprémieken múlik, illetve azokon a civil szervezeteken, akik ma is itt vannak. Hozzátette, a város feladata az, hogy megteremtse azokat a találkozási pontokat, amikor le lehet ülni beszélgetni, történeteket mesélni, problémákat kezelni, és az örömöt megosztani.

– Örüljünk annak, hogy együtt vagyunk, és örüljünk annak, hogy veszprémiek vagyunk – hangsúlyozta a polgármester. 

Néhány pillanattal később pedig kiderült: a Veszprémi Újtelepi Baráti Kör érdemelte ki a Pro Civitate díjat.

A Veszprémi Újtelepi Baráti Kör a veszprémi Újtelep városrészben és környékén élőket fogja össze. A szervezetet 2008-ban alapították 19 fővel, melynek létszáma azóta folyamatosan növekedett. Jelenleg 44 aktív taggal rendelkezik. A szervezet akkori vezetője Rák Benő volt, aki néhány év múlva átadta a baráti kör vezetését Godzsa Zoltánnak. Jelenleg Auerbach Attila irányítja a szervezetet. 

Céljuk a veszprémi újtelepi közösség formálása, személyes, társadalmi és kulturális kapcsolatok kiépítése, az általános műveltség fejlesztése, valamint hazánk alaposabb megismerése. Ennek szellemében tevékenykedik a közösség. A baráti kör a tagság igénye alapján kéthetente találkozik, kulturális programjaik széles spektrumában szerepelnek az előadások, melyeket neves és közismert szakemberek tartanak. A meghívott előadók az élet minden területéről érkeznek, így újabb ismereteket szereznek a tagok például az orvostudomány, az irodalom, a növényvédelem vagy akár a borászat területén. 

Rendszeres programok között szerepel a színházlátogatás, illetve a városi rendezvényeken való részvétel. A tavalyi EKF-rendezvényeken is aktív jelenlétet tanúsítottak. A társaság nagy gondot fordít az egészséges életmódra is, évente több alkalommal szerveznek gyalogos túrákat a környéken, továbbá kirándulásokat, ahol magyar városok nevezetességeit tekintik meg. A szervezet társadalmi szerepvállalása példaértékű, mert sokrétű rendezvényeikkel hozzájárulnak Veszprém identitásának megőrzéséhez.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos