Ugrás a fő tartalomhoz

Átadták a Gizella-díjakat

Közéleti hírek - 2024.05.12.

Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést.

Mielőtt azonban sor került volna az ünnepélyes átadásra, Porga Gyula polgármester mondta el gondolatait. Mint ismeretes, a Gizella Napok művészeti fesztivál rendezvényeivel Szent István királyunk felesége, Boldog Gizella királyné emléke előtt tisztelgünk – kezdte meg beszédét a polgármester. Veszprémről úgy nyilatkozott, mint egy modern, mindig megújulni képes városról, ezer esztendős falai pedig magukban őrzik a történelmet.

Porga kitért az Európa Kulturális Fővárosa program sikereire is, mint fogalmazott: elnyerésével és megrendezésével jó esélyt kaptunk arra, hogy újra azok legyünk, akik voltunk. Büszke, magabízó, öntevékeny veszprémiek. Hozzátette, ideje elfelejteni a kishitűséget, és építkezve a sikerekből, tovább lépni. Jó példa erre, hogy milyen erős közösségek születtek a programnak is köszönhetően, mely a sikernek alapvető kulcsa.

Porga rávilágított, bár már túl vagyunk a várva várt éven, és immár új célokat tűztünk magunk elé, a legfontosabb most az, hogy 2030-ra a kontinens legélhetőbb városai közé tartozzunk – a saját kategóriánkban.

Kifejtette, tovább javítják a város pozícióit, infrastruktúráját, szolgáltatásait és közösségét, hogy még jobb legyen Veszprémben élni, veszpréminek lenni: „Folytatjuk fejlesztéseinket a közlekedés terén, mely napjaink egyik legnagyobb feladata: 2030-ig befejezzük a 8-as, elkerülő út építését, összekötjük az Aranyosvölgy két oldalát. Az új híd tervei már készülnek. Folytatjuk belső úthálózatunk felújítását, újabb parkolóhelyeket alakítunk ki, ahol a város szerkezete ezt megengedi.”

Hozzátette: „A Sédvölgy és a Zöldváros mintáját követve folytatjuk a fenntarthatósági programunkat, óvjuk, gondozzuk, revitalizáljuk zöldfelületeinket, parkjainkat, hogy azok mindannyiunk örömét szolgálják hosszútávon. Megnyitjuk a CODE névre hallgató digitális élményközpontot a korábbi Dimitrov épületében, ahol különleges kiállításokat láthatunk majd. Reményeink szerint ez az új digitális központ nagyban segíti majd a kreatív ipari ambícióinkat.”

Az ünnepélyes gondolatokat a díjátadás követte, elsőként Kellerné Egresi Zsuzsannát szólították a színpadra, a Veszprémi Petőfi Színház kreatív menedzser-igazgatóhelyettesét.

Kellerné Egresi Zsuzsanna középfokú tanulmányait Veszprémben kezdte, majd a Nyugat-Magyarországi Egyetemen szociálpedagógiai diplomát, a Kaposvári Egyetemen művészetmenedzsment diplomát szerzett, a Pannon Egyetemen pedig mentálhigiéné közösség és kapcsolatépítő mesterképzésen vett részt. A Veszprémi Petőfi Színházban 1994-től művészeti titkárként, majd 1998-tól színházi főtitkárként dolgozott, majd ezt követően az értékesítési csoporthoz került, ahol pár éven belül értékesítési vezető lett, mellette a színházi főtitkári feladatokat is ellátta. 2014-től általános igazgatóhelyettesként dolgozik. 30 éve tagja a Veszprémi Petőfi Színháznak, mely során a színház művészeti, marketing és értékesítési feladataival kapcsolatosan minden területen vállalt feladatot. 2020-tól igazgatóhelyettes és kreatív menedzser, akinek szívügye és hivatása Veszprém kulturális élete, a veszprémi közönség és a Veszprémi Petőfi Színház szolgálata. Számtalan ötletével, kezdeményező készségével, meghatározó jelenlétével a veszprémi kulturális és színházi élete motorja lett. A színházon kívül Veszprém város kulturális életének is meghatározó alakja. A VeszprémFest egyik alapító tagja, majd 13 éven át szervezője, értékesítési vezetője. Különös érzékenységgel fordul az egészségügyi problémák feloldásához, szervez jótékonysági rendezvényeket, véradást, „Séta a mellrák ellen” felvonulást, gyűjtést, vagy éppen a megelőzést népszerűsítő eseményeket. Közösségi emberként az egész társulat érdekét képviseli a megfelelő fórumokon, de gondolkozását, döntéseit mindig a közönség tisztelete, az értük, velük történő szolgálat határozza meg. A színház ügyét önfeláldozóan mindig előtérbe helyezve, nem sajnálva az időt és energiát, igazi lokálpatriótaként, fanatikusan dolgozik az év minden napján Veszprém város közönségéért, a társulatért, a magyar színházművészet jövőéért.

Lugossy László szintén Gizella-díjat vehetett át.

Lugossy László Zilahon született 1944. március 28-án. Tanulmányait középfokon a kolozsvári képzőművészeti szakközépiskolában kezdte, majd az Ian Andreescu Képző- és Iparművészeti Akadémián kerámia szakra nyert felvételt, ahonnan egy év múlva átiratkozott a szobrász karra. 1968-ban kapott szobrász diplomát, ezt követően fa- és kőszobrokat készített mindaddig, amíg egy fémfeldolgozó üzembe nem került formatervezőként. Ekkor lett – szó szerint – a fém alapanyag elkötelezett híve. Mindamellett, hogy 17 évig kerámiaipari formatervezőként is dolgozott, művészi kifejezésmódját a fém anyagában találta meg. Az 1970-es évektől kezdődően fémszobrászként jegyzi a művészeti szakma. Lugossy László 1990 óta él és dolgozik Veszprémben, ahol nemzetközi vasöntő művésztelepet is szervezett. A kővel az itáliai Carrarában került közelebbi kapcsolatba. A 2000-es évek elejétől 2021-ig a kő volt művészi kifejezésének legfőbb anyaga. 78 évesen ismét váltott, visszatért pályakezdő időszakának nemes, organikus anyagához, a fához, a faplasztikához. A szobrászművész hat évtizede a nonfiguratív művészet szellemében készíti alkotásait. „A realizmus beszűkíti a művész lehetőségeit”, véleménye szerint minden absztrakt alkotás egyben figuratív és antropomorf feldolgozás is. Szobrászatának központi kérdése az emberi lét drámájának és a humánum szépségének ábrázolásában rejlik. Lugossy László közel négy évtizede Veszprém város legkiemelkedőbb kortárs képzőművészei közé tartozik. Életművében számos köztéri szobor, valamint egyéni és csoportos kiállításon bemutatott alkotás egyaránt megtalálható.

Végül pedig a Zonta Club alelnöke, Dr. Kristóf Mihályné vette át az elismerést.

A Zonta Club 1994 óta működik a városunkban. Tevékenységük legfőbb célja: a nők, a gyermekek, a rászorulók és a tehetséges fiatalok támogatása, valamint együttműködés más civil szervezetekkel. A Zonta Club Veszprém civil egyesületként tagja a Zonta Világszervezetnek, amelyet 1919-ben Buffalo-ban alapítottak. A szervezetnek a világ 60 országában 30.000 hölgy a tagja. A veszprémi Zonta Club olyan nőket tömörít soraiba, akik az élet különböző területén már kitűntek, elhivatottak a szervezet célkitűzéseinek megvalósításában, melynek jegyében törekednek a nők társadalmi, szakmai, politikai helyzetének javítását elősegíteni. Munkájukat önkéntes alapon végzik, kiállításokat, koncerteket szerveznek, adományokat gyűjtenek, melyekből támogatják a rászorulókat, tehetséges fiatalokat, egészségügyi intézményeket, valamint a gyermekeket. Ebből a célból veszprémi Zonta Club az elmúlt 30 év alatt több millió forint adományt gyűjtött és adott át a rászorultaknak. Ily módon részesült támogatásban például a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány, a veszprémi Mentőszervezet, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház, a devecseri vörösiszap károsultjai, valamint az ukrajnai menekült nők és gyermekek. Az önkéntesség elve alapján működő civil szervezet tevékenysége, társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató, melynek tagjai elkötelezetten és töretlen lelkesedéssel nyújtanak segítséget.

A díjak átadása után a Honvéd Férfikar ünnepi koncertje következett. Közreműködött a MH Légierő Zenekar.

Forrás: Vehír.hu
Kép: Szalai Csaba