Ugrás a fő tartalomhoz

Elismerések a polgármester karácsonyi fogadásán

Közéleti hírek - 2023.12.20.

Számos Gizella-díjat és Pro Urbe érdemérmet adtak át a polgármesteri karácsonyi fogadáson.

Veszprém 2023-as évét bemutató videóval kezdődött a polgármesteri karácsonyi ünnepség az ActiCityben hétfőn este, melyen megköszönte a város azoknak a munkáját, akik a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa program sikeréhez nagyban hozzájárultak.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, az idei év a térség legjelentősebb esztendeje volt, azonban a régió nem léphet vissza az ismeretlenségbe. Kiemelte: 2023 ennek a térségnek, ennek a tájegységnek a történelmében a legfontosabb év volt, hiszen ez a térség a történelme során még soha nem részesült ekkora figyelemben, mint most. Szerinte ez az év olyanra sikerült, amiről csak álmodtunk. Magyarországon hozzászoktunk ahhoz, hogy egyrészt önmagunkat ne dicsérjük, másrészt pedig hogyha önmagunkkal elégedettek vagyunk, akkor az valamilyen formában a valóságtól elrugaszkodott magatartást jelent. 

Porga Gyula polgármester évértékelő beszédében megköszönte a program szervezőinek munkáját, és más mellett visszaemlékezett a felkészülésre, a pályázatírásra és a világraszóló sikerre. Hangsúlyozta, az elmúlt öt évben megszámlálhatatlan élménynek lehettünk részesei. Újra felfedeztük a térség rejtett kincseit, sokszínű történelmét, azt az egyedülálló kulturális örökséget, ami mindig is itt hevert a lábaink előtt, és csak arra várt, hogy minél többen megismerhessék. Úgy fogalmazott: a siker egyik kulcsa az volt, hogy a város teljes szélességében a program mögött állt. Szerinte az elmúlt hét évben egy nagy ellenségük volt, amivel folyamatosan küzdeniük kellett. Ez pedig a kishitűség volt.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója szerint különleges időszakon van túl a régió, a város, és reményei szerint olyan folyamatok indultak el az EKF kapcsán, melyek nem vesznek el. Elmondta, különleges és kivételes időszakot tudhatunk magunk mögött, több ezer olyan sokszínű programot és találkozást, amivel Veszprém és a Bakony-Balaton régió gazdagabb lett, és amelyekre nagy büszkeséggel és örömmel gondolunk vissza. Veszprém felismerte, hogy igazán sikeres csak az őt körülvevő régióval lehet, hiszen ezer szállal kötődnek egymáshoz gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatok terén.

Az ünnepségen Porga Gyula Gizella-díjat és Pro Urbe érdemérmet adományozott azoknak, akik előkészítették és sikerre vitték a pályázati prezentációt a nemzetközi zsűri előtt.

Gizella-díjat vehetett át: Can Togay János, dr. Héjja Róbert, Jassek Balázs, Kárpáti Orsolya, Kepli József János, dr. Kővári Edit, Laposa Zsófia, dr. Mike Friderika, dr. Raffay-Danyi Ágnes Nóra, Smiló Dávid, dr. Szántó Viktória, Wahab Rita, Weyer Balázs.
Veszprém városért – Pro Urbe érmet kapott: Finta Sándor, Jokesz Antal, dr. Józsa Tamás, Kováts Péter, dr. habil Ladányi István, Mészáros Zoltán, prof. dr. Miszlivetz Ferenc, M. Tóth Géza, Muraközy Péter, Ókovács Szilveszter, Winkler Nóra.

Képgaléria itt >>

Forrás: Napló
Kép: Nagy Lajos